Pije 85 posto 17-godišnjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nije nikakva novost da djeca piju alkohol, a koliko je ta pošast ucestala pokazalo je nedavno istraživanje provedeno u Hrvatskoj. Medu osamsto ispitanika u dobi od 13 do 17 godina, njih 63 posto konzumira neku vrstu alkohola. Poražavajuci je podatak da 85 posto 17-godišnjaka pije. Povremeno alkohol konzumira 30 posto maloljetnika, a redovito tri posto.

Blagdani koji se pred nama redovito donose pijanstva, pa i ona koja završavaju na hitnoj pomoci. Medu maloljetnicima pijanstvo je ocito prihvatljivo i rašireno. Najcešce se pije pivo (80,7 posto), vino (72,4 posto) te razlicita žestoka alkohola pica. Cak 15 posto onih koji piju alkohol cine to jednom tjedno ili cešce, 17 posto nekoliko puta mjesecno, dok 30 posto to cini jednom mjesecno. Alkohol se toci najcešce u društvu vršnjaka, 78 posto na zabavama te 40 posto prilikom redovitih izlazaka.

Premda ce zvucati cudno, ali cinjenica je da od 502 maloljetnika 46 posto njih alkohol konzumira uz odobrenje i znanje roditelja. Cak 24 posto maloljetnika pije na obiteljskim okupljanjima i svecanostima. Najcešci su motivi za opijanje zabava i dobro raspoloženje te proslave i društvenost, dok su manje zastupljeni relaksacija, znatiželja, povodljivost i drugi razlozi. Medutim, samo 15 posto ispitanika prepoznaje utjecaj alkohola na svoje ponašanje, a ostali tu vezu minimaliziraju.

Samo osam posto maloljetnika priznaje da je bilo pijano, a vecina od 44 posto procjenjuje da se to nikada nije dogodilo. Njih 36 posto misli da su se napili tri do pet puta. Alkohol cešce konzumiraju maloljetnici iz vecih urbanih sredina; djevojke i mladici uzimaju ga s jednakom ucestalošcu. U zakljucku istraživanja navodi se da su najcešci motivi konzumacije alkohola zabava i dobro raspoloženje, što upozorava na potrebu osmišljavanja programa koji ce omoguciti zabavu i provodenje slobodnog vremena bez konzumiranja alkohola.


Podijeli: Facebook Twiter