Pijavica rušila borove, kiša donijela osvježenje

Polari
Polari

Nevrijeme s jakim vjetrom i kišom koje je u noći sa srijede na četvrtak haralo Rovinjom najviše je štete nanijelo u Maistrinom autokampu Polari. Na kamp čiji je kapacitet sedam tisuća gostiju, a sada ih ima gotovo tri tisuće, s mora se u 22.30 sručila pijavica koja je rušila stoljetne borove.

- Do kampa su s mora došle dvije pijavice. Srećom, nitko nije nastradao. Srušeno je četrdesetak stabala koja su oštetila nekoliko kampera, automobila, prikolica i šatora. Uz more je oštećen bar na plaži. Već sinoć osoblje kampa je pružilo pomoć gostima, a intervenirali su i vatrogasci, koji su uklonili stabla srušena na prometnice. Počelo je raščišćavanje, u čemu uz vatrogasce sudjeluju djelatnici komunalnog i Adria servisa, rekao nam je direktor autokampa Polari Josip Ružić.

U kampu se na svakom koraku vide tragovi nevremena. Koliko je vjetar bio jak može se vidjeti uz riblji restoran gdje je više od sto metara "odnio" dva katamarana koja su se nalazila uz obalu. Štete ima i u susjednom turističkom naselju Villas Rubin. Prema meteopostaji Centra za povijesna istraživanja u noći sa srijede na četvrtak palo je gotovo 80 litara kiše po kvadratu.

Nakon prekjučerašnje obilne kiše na stepenicama zgrade Doma kulture u Rovinju stvarao se slap. Potok je dočekao djelatnike Pučkog otvorenog učilišta, Glasa Istre, gradske tvrtke za upravljanje sportskim objektima Valbruna sport te Saveza sportova, a to nažalost nije prvi put.

Nevrijeme koje je jučer oko podneva i u noći sa srijede na četvrtak zahvatilo Poreč i Poreštinu uz znatno zahlađenje donijelo je i probleme u opskrbi električnom energijom te manje štete u vinogradima. Kratkotrajna, ali obilna tuča zabijelila je dio oko poslovne zone u Labincima, susjedne Dvore i Deliće te dio Višnjanštine oko Markovca. Od poljoprivrednih nasada manju štetu pretrpjeli su vinogradi Agrolagune.

U Pazinu je danas u podne prema podacima DHMZ-a zabilježeno tek 11 stupnjeva Celzijusa, dok se na Istrametovim meteopostajama u središnjoj Istri (Stari Pazin, Žužići, Roč) temperatura spuštala ispod 10 stupnjeva. U ostalim istarskim gradovima temperatura se u podne kretala od 11 do 13 stupnjeva. Najveće količine oborina od 8 sati u srijedu do 8 u četvrtak pale su u Svetoj Katarini (66 milimetara po četvornom metru) i Žminju (58 mm) (A. POKRAJAC, M. MEDIĆ, V. HABEREITER, G. ČALIĆ ŠVERKO, P. SOFTIĆ MEHMEDOVIĆ, A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter