Pijavica iščupala 230 maslina kraj Vodnjana


Oko 230 stabala maslina uništila je pijavica koja je prohujala u noći na četvrtak maslinikom obitelji Giachin iz Vodnjana. Ovaj se maslinik nalazi među nekoliko drugih maslinika i njiva s lijeve strane ceste Vodnjan - Bale, nedaleko od Šalvele, no samo je na njihovom nasadu nastala neprocjenjiva šteta.

- U četvrtak navečer zove me prijatelj i pita da li sam bio u masliniku, odgovorio sam da nisam i pitam ga zašto, a on mi je samo rekao da ga ujutro obiđem. I kad sam došao, imao sam što i vidjet, rekao nam je jučer Elio Giachin dok smo obilazili maslinik koji pripada njemu i njegovom bratu Armandu, poznatim vodnjanskim maslinarima.

Još uvijek nije mogao vjerovati što ih je zateklo i nekoliko je puta obišao cijeli maslinik pokušavajući prebrojati stabla koja nisu srušena. Prizor je bio zaista nevjerojatan. Žilave masline bile su zajedno s korijenom iščupane i polegnute na tlo "stazom" kojom je pijavica prošla u svom razornom plesu. Čini se da se stvorila na susjednoj njivi na kojoj je srušila tek pet, šest maslina, a zatim prešla preko suhozida u maslinik Giachinovih, iz smjera jugozapada, srušila desetak maslina u prvom redu, točno u nizu, jednu do druge, a zatim je vijugavo krenula kroz sam maslinik.

Inače, pijavica je atmosferski vrtlog manjeg razmjera i kratkog trajanja koji se stvara pri izrazito nestabilnoj atmosferi, a traje uglavnom od pet do desetak minuta.

- Ovo je totalna šteta, totalna! Prvo smo imali veliku sušu ovo ljeto zbog koje smo ostvarili tek trećinu uroda, a sada još i ovo…

Cijeli događaj zatekao je i inače vrsnog stručnjaka, agronoma Franka Raguža iz udruge Agroturist koji je također obišao stradali maslinik. - Ne sjećam se da se ikad ovakvo što dogodilo, barem ne na našem području, kazao je Raguž.

Braća Giachin kao ni mnogi drugi mali poljoprivrednici nisu osigurali nasad, jer su im premije osiguranja obično preskupe u odnosu na ono što od poljoprivrede zarade pa s te strane ne mogu niti računati na kakvu-takvu odštetu. (Napisala i snimila Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter