Pijanist Jevgenij Kissin digao Lisinski na noge

Jevgenij Kissin je u Zagrebu nastupio u sklopu velike svjetske turneje započete 12. rujna u Pragu (Tomislav Krišto/CROPIX)
Jevgenij Kissin je u Zagrebu nastupio u sklopu velike svjetske turneje započete 12. rujna u Pragu (Tomislav Krišto/CROPIX)

Slavni ruski pijanist Jevgenij Kissin nastupio je sinoć u Zagrebu gdje je maestralnim koncertom i vrhunskom glazbom podigao na noge publiku Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Uvodno je ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis  kazao kako je Kissin umjetnik kojega ni ne treba previše najavljivati jer će on "sam svojom glazbom sve reći".

Glazbenik poznat po uvjerljivom pristupu koji "slušatelja prikuje za svaki ton" koncert je otvorio Sonatom za glasovir u D-duru Franza Schuberta.

Zagreb je s iščekivanjem dočekao izlazak velikog pijanističkog virtuoza na pozornicu Lisinskoga, gdje je već nastupao prije tri godine oduševivši publiku. Njegovu izvedbu Schubertove u početku prekrasno vesele i razigrane, pa zamišljene, sjetne i sentimentalne sonate publika je pozdravila snažnim pljeskom koji je umjetnika pozivao četiri puta na naklon.

U drugom dijelu koncerta Kissin je na glasoviru Lisinskoga zasvirao Sonatu za glasovir u gis-molu, bajkovitu "Sonatu fantaziju" Aleksandra Skrjabina, nakon čega je uslijedio izbor od sedam Skrjabinovih Etida iz osmog opusa.

Kissin, nekadašnje čudo od djeteta – klavir je počeo svirati u dobi od dvije godine – a danas vrhunski zreli umjetnik svjetskog glasa koji je dosad nastupao sa svim relevantnim dirigentima i orkestrima današnjice, Zagrebu se ponovno pokazao u punome svjetlu.

Virtuoznom tehnikom, svojom muzikalnošću i poetičnošću interpretacije Kissin je oduševio svoju hrvatsku publiku, pokazavši i dokazavši još jednom kako je riječ o genijalnom umjetniku. Publika je to znala prepoznati, isprativši Kissina na nogama, uz snažan aplauz i ovacije.

Glazbenu poslasticu zaokružio je s tri bisa, završivši spektakularnom izvedbom Poloneze u As-duru op. 53 "Heroice" Frederica Chopina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter