Pijanist Alberto Frka sutra u sv. Franji

Alberto Frka
Alberto Frka

Koncertni program Pulski umjetnici Puli u organizaciji Hrvatske glazbene scene mladih donosi sutra u 20 sati u crkvi Svetog Franje koncert poznatog pijanista Alberta Frke.

Alberto Frka započeo je glazbeno školovanje u Glazbenoj školi "Luka Sorkočević" u Dubrovniku. Nakon diplome na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1990. godine odlazi u Pariz gdje je diplomirao glasovir. Usavršavao se uz renomirane svjetske pedagoge uz sudjelovanje na brojnim međunarodnim natjecanjima. Godine 2007. vraća se u rodni Dubrovnik, gdje radi kao korepetitor pri Umjetničkoj školi "Luka Sorkočević". Učestalo koncertira u zemlji i inozemstvu, a prati ga sjajna stručna kritika.

Najavljujući pulski koncert, Frka je kazao da ga ovaj nastup iznimno veseli te zahvaljuje organizatorima na pruženoj prilici da se predstavi pulskoj publici.

- Repertoar kojim ću se predstaviti je neuobičajen, odsvirat ću dvije skladbe čiji je autor Gabriel Faure', koji se za klavir solo ne izvodi puno, a potom je tu i Prokofjev s dvije različite skladbe - "Suita Romeo i Julija", što je transkripcija baleta, virtuozna skladba za klavir, te "Sonata br. 7." poznata pod nazivom "Staljingrad sonata", s vrlo dubokim reminiscencijama na ratna događanja u Rusiji toga doba, a to je vrlo snažna, ekspresionistička glazba. Program je do sada bio uvijek vrlo dobro primljen kod publike, a to su djela koja se inače ne izvode tako često i vrlo su različita: Faure' je blizak Chopinu, takozvani francuski Chopin, što je glazba skoro pa salonskog tipa, dok je Prokofjevljevo djelo više za koncertne dvorane. Bit će tu prisutna intimna atmosfera, ali i "vatrometna glazba", ističe ovaj umjetnik koji svakodnevno vježba satima. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter