"Pijani" vikend uz švoje i gljive

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fešta od mladega vina u Savicenti održat ce se u subotu u kaštelu Morosini-Grimani. Oko 35 vinara iz citave Istre predstavit ce svoja mlada bijela i crna vina, prve rezultate cjelogodišnjeg rada, uloženog truda i znanja. Medu renomiranim istarskim vinarima u Svetvincentu ce biti Degrassi, Ravalico, Trapan, Geržinic, Pilato, Vinobile, Vivoda, Demian, Putinja i mnogi drugi.

"Domaca rakija je naša medižija" slogan je desete smotre domacih rakija koji bi ovu nedjelju u Hum mogao privuci veliki broj ljubitelja naših žestica. Na fešti od rakije ocekuje se šezdesetak proizvodaca s oko 180 uzoraka rakije, najviše iz Istre, ali i Primorsko-goranske županije.

Birat ce se najbolje rakije iz redova biske, domace - obicne komovice, rakije s rudom, medenice, šljivovice-krekovice, brinjevace-smricke, rakije s travama, vocem ili šumskim plodovima. Od 14 do 16 sati predvidena je degustacija istarske žestice za posjetitelje, gastronomska ponuda, maneštra, kobasice, bakalar, kostanji, te zabava po starinski. Proglašenje najboljih rakija održat ce se u 16 sati, a koncert Gustafa u 18 sati.

I ovaj vikend sedam ugostiteljskih objekata na podrucju Momjana - Pjero i Marino u Kremenju, Stari podrum u Mostu (dio Momjana), Rino u Momjanu, San Mauro u Sv. Mauru, Furia u Smilovicima i Atelier u Marušici, pripremat ce jela s gljivama. Vrsni ugostitelji, koje je moguce naci u Gourmet vodicu Istre, nudit ce i vina poznatih proizvodaca s Vinske ceste Bujštine, kao i kvalitetna maslinova ulja s ovog podrucja.

Turisticke zajednice Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja po treci put organiziraju trece ''Dane švoja'' koje traju do 21. studenog.

Cilj je ove manifestacije promoviranje i valoriziranje švoje kao kvalitetne bijele ribe koja pripada prvenstveno ovom dijelu sjeverozapadne Istre te predstavljanje bogatstva kulinarskog umijeca i tradicije ovoga kraja. Svi restorani sudionici projekta nudit ce za vikend maštovite jelovnike s najmanje cetiri slijeda na bazi švoja s kojima ce sljubiti najcjenjenija vina i maslinova ulja sjeverozapadne Istre.


Podijeli: Facebook Twiter