Pierpaolo Turetta u pulskoj katedrali


Drugi koncert ovogodišnjeg izdanja 15. Organum Histriae ugostio je Pierpaola Turettu, orguljaša velebne crkve sv. Marca u Veneciji. Integralno je izveo djela J. S. Bacha i C. Francka za orgulje, a trenutno priprema i izvedbu cjelokupnog opusa Oliviera Messianea.

Pierpaolo Turetta  je umjetnik koji u posljednjoj fazi svoje karijere preferira moderne orgulje i u skladu s time bavi se glazbom novijeg datuma. Pulsku publiku je počastio djelima iz različitih glazbenih razdoblja – od klasike preko romantizma pa sve do takozvane nove glazbe 20. stoljeća.

Turetta je diplomirao orgulje i orguljsku kompoziciju u Trentu, školovanje nastavio u Ženevi, a osvojio je prvu nagradu na Concours International Suisse de l'Orgue i brojnim drugim europskim orguljaškim natjecanjima.

Odnjegovanim glazbenim stilom, preciznošću te nadahnutom muzikalnošću, pokazavši zavidnu tehniku i vrlo strastveno muziciranje, Turetta je odsvirao djela W. A. Mozarta, F. Liszta, Ch. M. Widora, C. Francka i O. Messieanea, gdje je pažljivoj publici pokazao vrhunske domete orguljaškog muziciranja te izniman talent.

Turetta je dočarao sav raskoš orgulja, kako mogu zvučati i epski, pa i lirski, ako se prepusti uho nježnijim sfumaturama bogate melodijske linije koju je tako sugestivno dočarao. S iznimnim osjećajem za svaki stavak, za svaki detalj, Turetta je bio sve nadahnutiji i nadahnutiji.

Umjetnički ravnatelji Organum Histriae, Ante Knešaurek i Pavao Mašić od protekle subote radili su sa studentima orgulja u pulskoj katedrali. Tema stručnog seminara bili su Johann Sebastian Bach i njegovi suvremenici. Rad na temi sastoji se od instrukcija sviranja na pulskim orguljama, ali i predavanja obaju orguljaša, projekcija filmova, razmjene literature, te prisustvovanja na koncertima Organum Histriae.

Studenti su plodove svoga rada s mentorima predstavili u utorak na orguljskoj matineji, također na programu u katedrali. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter