Pierov Cab

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Cabernet Sauvignon
Godina berbe:
2008.
Proizvodac:
Vina Peter Poletti
Lokacija:  Markovac, zapadna Istra
Temperatura serviranja:
14-16 Celzija
Gastro-preporuka:
janjeca koljenica pod cripnjom
Ocjena:
8,5/10
Cijena (mpc)
: 97 kuna (Cicibela, Rovinj)

Na potezu od Višnjana do Vrsara definitivno  su najbolji istarski položaji za cijenjenu bordošku sortu cabernet sauvignon ili, kako bi Amerikanci koji sve vole kratiti rekli, cab.

Vec sam pisao o nekoliko odlicnih caberneta sauvignona s tog terena, no jedan od vinara koji ima sjajan cabernet sauvignon na tim prostorima je Peter Poletti, za prijatelje Piero. Za razliku od vecine istarskih vinara, on zasigurno nema problema kad mora strancima predstaviti svoja vina.

Naime, covjek je bio izvrstan turisticki vodic i tecno govori pet stranih jezika. U selu Markovac kod Višnjana familija Poletti obraduje pet hektara vinograda, i to širok sortiment: malvaziju, chardonnay, cab. sauvignon, teran i muškat ružu. Svi položaji se nalaze u okolici samog Markovca, na dubokoj istarskoj crvenici.

Peter je od 1842. naovamo šesta generacija u njegovoj familiji koja se posvetila vinu i vinovoj lozi, a mislim da nece biti problema ni nasljednicima jer Peter ima troje djece. Najbolje grožde za cabernet sauvignon dolazi s izvrsne mikrolokacije Rogovici koja se nalazi samo 500 metara od sela.

Danas cu se osvrnuti na cabernet sauvignon iz jako dobre berbe - 2008., vino nakon 15-dnevne fermentacije odležava 14 mjeseci u 500-litarskim bacvama. Nakon toga, sve se prebacuje u velike 2.000-litarske bacve od inoksa, gdje ostaju šest mjeseci na asembliranju, i potom još dva mjeseca u boce, prije izlaska na tržište.

Vino ima rubin crvenu boju s tamnijim rubovima, bistro je i djelomicno gusto.

Na mirisu prvo osjecam višnju, pa malo dima, ali notu vanilije. Intenzivnost mirisa je izražena, kompleksnost bogata a kakvoca mirisa fina, no još bolja je kad se vino nadiše zraka, to jest dekantira. Nakon drugog mirisanja otvara se još i doza zelenog papra, ali i malo likviricije odnosno sladica.

Okusom vino je suho, djelomicno toplo te mekano; svježe je, djelomicno tanicno i ukusno. Možemo reci da je to vino uravnoteženo, izražene intenzivnosti te u ustima trajno.

Krajnji zakljucak je da je vino punog tijela, harmonicno te fine kakvoce i da je spremno za konzumaciju, ali mu ni starenje u boci u sljedece tri godine nece naškoditi.


Podijeli: Facebook Twiter