Pierina, Kade si, Op 392 i Amphytrite slavili u svojim kategorijama

Iz predstave "Thelma & Louise" (D. MEMEDOVIĆ)
Iz predstave "Thelma & Louise" (D. MEMEDOVIĆ)

Neke stare slike sa razglednica Fažane i Brijuna iz nekih već davnih vremena, jučer su ponovo zaživjele u stvarnosti. U Fažani se održala 6. Fažanska regata tradicijskih barki na jedra zahvaljujući entuzijastima iz Jedriličarskog kluba Brioni i Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre, ali i pokroviteljima manifestacije Općini i TZ Fažana, te Javnoj ustanovi Nacionalni park Brijuni.

U Fažanskoj luci već od ranog jutra bilo je vrlo živo. Vlasnici batana, guca, gajeta i pasara, i njihove ekipe pristigli su iz Krka, Selca, Moščeničke Drage, Rovinja, Medulina i Fažane. O starim se barkama valja brinuti jednako kao i o oldtimerima, pa ih je usidrene na fažanskoj rivi trebalo urediti i dotjerati, kako i priliči pravim ljepoticama koje se pripremaju za izlazak. I dok su ekipe, njih 16, pripremale svoje brodice za isplovljavanje, brojni su prolaznici zastajkivali, približavali se, slikali ih, smješkali se, jer to je ipak romantika, a romantika godi srcu. Još kad se tome doda onaj neopisivi osjećaj spokoja kad se barkom uputite ka pučini, ne čudi što postoje toliki zaljubljenici u tradicijske barke različitih dobi.

Najstarija barka na ovoj revijalnoj regati bila je lovranska pasara "Pepi" iz 1955. Maura Tessiorija. On ju je, rekao nam je, naslijedio od oca i nada se da će se s istom posvećenošću i ljubavi i njegovi nasljednici brinuti o ovom predivnom drvenom plovilu. Najstariji sudionik, Đani Toffetti (83), sam je tijekom svog života izgradio veliki broj tradicijskih barki, a u subotu je i sam prisustvovao regati sa svojom batanom. Tradicijske su barke podigle svoja jedra i zaplovile od fažanskog lukobrana u smjeru perojske šume gdje ih je čekala prva bova i prvo okretište, a zatim su se zaputile prema Brijunima, te potom nazad istom rutom. Natjecatelje je poslužilo jako lijepo vrijeme sa levičadom koja je malo uzburkala more, ali i napunila plovilima jedra, pa su barke bile zamjetno brže ove godine nego lani. Tijekom cijele utrke, već očekivano, guc "Kade si?" iz Lovrana stekao je zavidnu prednost nad ostalim plovilima te je na koncu i ove godine pobijedio u svojoj kategoriji. Najbrža batana bila je "Pierina" Enia Cherina iz Rovinja, a još jednu pobjedu odnio je i Opatijac Milutin Kinkela sa svojom pasarom OP 392, dok je gajeta "Amphytrite" Pina Diminića iz Raše bila najbrža gajeta.

No, kako su i sami organizatori istaknuli, u ovoj regati nisu toliko bitni rezultati utrke koliko im je bitno druženje i promocija brodograđevne baštine sjevernog Jadrana, te valorizacija tradicije jedrenja na ovim prostorima. (P. SOFTIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter