Pidžama party za slatke snove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve dok se nije pojavila Bridget Jones koja je baš negdje pred Božic u stanu okicenom lampicama za bor još jedan ljubavni neuspjeh proslavljala u kultnoj crvenoj pile pidžami s pingvinima, ta zaboravljena pidžama bilo je nešto što se dobivalo na poklon i o cemu su bake jako vodile brigu, za nedajbože, slucaj bolesti. Situacija se promijenila kada je Bridget u ženskoj pidžami muškog kroja grleno pjevajuci bez sluha osvojila svijet, a dobra stara pidžama postala je dobri duh svakog doma.



Jer kada je vani mrzlo, a u idealnim "jingle bel" blagdanskim uvjetima cak i sniježi, u toplini svoga doma kontemplirate u isto tako toploj i udobnoj pidžami i papucama koje ste dobili na poklon, naravno za Božic. Jer pidžame su nešto toplo i intimno, baš kao i razdoblje koje dolazi. One imaju tu auru jednostavnosti, dobrote i topline. Zato ih volimo poklanjati i nositi.



Možda je baš posljednji mjesec u godini, pidžama mjesec. Kraj jedne godine i pocetak druge u kojoj bi neke dogadaje najradije prespavali, a neke trajno pohranili u intimu i toplinu romanticnih sjecanja. Kada pritom još dodamo miris bora i klincica, omiljenog filma pjesme, cokolade, caja ili vina - zagarantiran je provod, sa sobom ili u društvu. I americka psihologinja Mamta Bhata objašnjava da je pidžama utocište u bijegu od kaoticnog života izvan kuce. Po njezinom mišljenju, pidžama je postala sredstvo za opuštanje poput dobre kupke ili mirisnih svijeca.



Bez obzira je li pidžama sašivena od materijala izradenog od posebnih vlakana ili najobicnijeg pamuka, ljudi je vole i rado nose. Nekako se za njih posebno vezuju, možda više nego za druge dijelove odjece. Eto, svi pricaju o cipelama i torbama, jer one moraju biti lijepe, jer su za pokazivanje. A pidžame su njihov stilski antipod - namijenjene za prisnije društvo ili kad se covjek osami. One su za uživanje.



Ma, samo da se obucemo u omiljenu pidžamu i bacimo u krevet. Samo neka je udobno, toplo i mekano. Može i ne mora biti šareno, udobno i konacno da ništa ne steže. Ranije je muška pidžama bila flanelska i na pruge, a ženska svijetlih boja, dok su cvijetovi bili najcešci uzorak. Danas nema pravila pa cak ni po pitanju doba dana i prilike kada se pidžama nosi.

Treba imati u vidu da su se i muškarci svojevremeno odrekli spavacica (košulja za spavanje) i spremno prihvatili pidžamu. Tako se nitko nece iznenaditi kad ugleda odraslog muškarca u pidžami »sa likom Snoopyja«! Zašto da ne? Kad se pripremamo za spavanje, otvaramo vrata mašti, baš kao da smo djeca. Zato nije loše i da se prikladno obucemo.



Uostalom, prema izvještajima koji stižu iz sjedišta svjetske modne industrije, kreatori za ovu zimu predlažu upravo - pidžame. Po mogucnosti od svile i to na pruge. Rijec je prvenstveno o ženskoj vecernjoj odjeci. Kako smo daleko od sjedišta modne industrije, nama su draže te tople pidžame muškog kroja sa hlacama šarenih printeva koje krase pingvini, ovce, sobovi, zvjezdice, srca…. A stiže i Nova godina. Tulum u zlatnoj toaleti vec je viden…, vrijeme je za novogodišnji pidžama party.

Zavodljive i cipkaste spavacice neka pricekaju neko bolje i toplije vrijeme. Sada se preporuca mekana, pamucna pidžama, ogrtac od frotira te papucice zanimljivog oblika u kojima možete skociti po kruh, mlijeko i novine. Nisam to ja izmislila, vec Kineskinje koje u trgovinu idu odjevene u pidžamu, posebno ukoliko kupuju tijekom prijepodneva.


Podijeli: Facebook Twiter