Picula: Zaslužujem prvo mjesto na listi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mislim da zaslužujem prvo mjesto na izbornoj list za Europski parlament, ali peto mjesto doživljavam kao izazov, što je prilika da se potvrdim u očima birača te da oni testiraju mene kao osobu - da li sam opravdao očekivanja od prošle godine", izjavio je danas u emisiji HTV-a "Nedjeljom u 2" SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Na jučer potvrđenoj zajedničkoj listi za europske izbore SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, Piculi, koji je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu od 1. srpnja 2013, pripalo je tek peto mjesto, iza Nevena Mimice, Biljane Borzan, Joze Radoša (HNS) i Ivana Jakovčića (IDS). Na izborima za Europski parlament 2013. održanim 14. travnja 2013. Picula je osvojio najviše preferencijskih glasova i bio prvi na listi.

To što je na prvome mjestu aktualni europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača i član Europske komisije Neven Mimica Picula smatra "jednim od mogućih rješenja koje ima prihvatljivo obrazloženje i nije neočekivano". Priznao je da se s Milanovićem nije čuo od sredine travnja 2013., što po njemu "nije normalno" ali, iako misli da je dijelom i sam možda kriv za takvu situaciju, ipak smatra da je odgovornost podijeljena.

Na novinarsku tvrdnju da je jedna od zamjerki protiv njega intenzivno druženje s HDZ-ovim zastupnikom u EP-u Davorom Stierom ustvrdio je kako suradnju u toj instituciji nameće sustav, a da ga je Stieru približilo "nastojanje da u diskusijama i zajedničkim nastupima pokušamo afirmirati svoje ideje".

"Ukoliko doista želite promovirati nešto do čega vam je stalo, često to ne možete sami niti u okviru vlastite grupe, a kamoli na plenarnoj sjednici. U tome se treba krenuti od kolega, a to je za mene Stier", kazao je Picula.

Komentirajući situaciju oko vukovarskoga gradonačelnika Želja Sabu, koji je priznao podmićivanje dvaju vijećnika HDZ-a, Picula je ustvrdio kako to "ne baca lijepu sliku na SDP". No, mora se prvo vidjeti o čemu je točno riječ, jer se zasad ne raspolaže potpunim informacijama. Smatra kako bi stranka svakako trebala sa Sabom o tome porazgovarati. Ocijenio je kako su za dvije godine vlasti SDP-a "napravljene mnoge dobre stvari", iako su građani nezadovoljni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter