Picula u Istri: Članstvo u EU-u kao razvojna šansa!

Maja Šarić i Tonino Picula - druženje s članovima SDP-a i građanima u Poreču (M. MIJOŠEK)
Maja Šarić i Tonino Picula - druženje s članovima SDP-a i građanima u Poreču (M. MIJOŠEK)

Tonino Picula, dosadašnji europarlamentarac i SDP-ov kandidat za novi saziv EU-parlamenta na koalicijskoj listi SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, obišao je danas Buje, Poreč, Svetvinčenat, Barban i Labin. U njegovoj su pratnji bili stranački i koalicijski kolege iz Istre, među kojima predsjednica županijskog SDP-a Maja Šarić, predsjednik Foruma mladih SDP-a Ivan Lukež i dosadašnji član EU-parlamenta Marino Baldini. Picula je na listi broj 20 na petom mjestu.

- Životna pitanja poput gospodarstva, zaštite i promocije hrvatskih autentičnih proizvoda  - poljoprivrednih, industrijskih ili prerađivačkih, građane trebaju zainteresirati da izađu na izbore i glasaju za onoga kojeg zaista hoće. Ne radi se o izborima za 11 milijunaša koji će dobiti dobre plaće, već 11 kompetentnih ljudi koji će hrvatskim građanima omogućiti da nađu radno mjesto, prvenstveno u industriji baziranoj na novim tehnologijama - što je dio programa socijaldemokrata, čime će i drugi servisi i država imati više novca, a tada će se pokrenuti i razvoj o kojemu se toliko priča. Iskoristimo članstvo u EU-u kao razvojnu šansu!, poručio je s porečkog Trga slobode Picula.

Napomenuo je da će građani u budućnosti vjerojatno pridavati jednaku važnost nacionalnim i europskim izborima.

Zadnje događaje u hrvatskoj Vladi nije želio komentirati, već je tu temu ostavio za nakon izbora. Istaknuo je da će u budućnosti nastojati nastaviti posao koji je u EU-parlamentu obavljao proteklih deset mjeseci.

- U EU-parlament sam donio osobno iskustvo poznavanja vanjske politike i nastojao ga ugraditi u zajedničku europsku vanjsku politiku. Pokušao sam se usmjeriti prema onom dijelu našeg susjedstva koje želi biti u EU-u - Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Albaniji. Kao potpredsjednik izaslanstva EU-parlamenta za jugoistok Europe u kontaktima sam nastojao prenijeti hrvatska pretpristupna i pregovaračka iskustva upravo zemljama za koje vjerujem da će se kroz neko vrijeme, iako ne baš tako skoro, i same pridružiti EU-u. Osobito mi je važan bio angažman u ime EU-parlamenta u pokušajima saniranja političke i vojne krize na istoku Europe, u Ukrajini.

Druga, jednako važna dimenzija mog rada kao europarlamentarca, ako ne i važnija u ovom trenutku, jest okretanje gospodarskim temama. Ulaskom Hrvatske u EU dobili smo priliku pristupiti tržištu koje je 120 puta veće od hrvatskog. Da bi iskoristili tu šansu, hrvatski proizvođači prije svega moraju biti svjesni što sve moraju mijenjati u vlastitoj organiziranosti, okretanju zadrugrarstvu, i moraju biti sposobni savladati administrativne procedure da bismo naše proizvode doista smjestili na police europskih trgovačkih centara i na stolove Europljana.

Trenutno vodim političko-pravnu bitku za korekciju prepoznavanja terana, prošeka i istarskog pršuta, za što vjerujem da ima osnove biti optimist, ispričao je Picula. Podsjetio je da preferencijalnim glasovima birači imaju priliku izabrani ne samo listu, već i pojedince na njoj, što smatra demokratskim iskorakom.

Napomenuo je i da se radi o specifičnim izborima, jer prvi put, nakon što je stupio na snagu Lisabonski sporazum, građani imaju priliku birati ne samo 11 zastupnika, nego i predsjednika europske vlade, budući da će politička opcija koja osvoji najviše glasova dati i novog predsjednika Europske komisije. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter