Pićonski feroli i feralići

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Pićnu je u sklopu programa tradicionalne manifestacije Petivina, koju organiziraju Općina Pićan i Udruga Agropićan, predstavljena zbirka poezije "Pićonski feroli i feralići", darovitih pićanskih pjesnikinja Stefani Čeh, Elene Krištofić, Elis Baćac, Sanje Depikolozvane i Željke Fonović.

Zbirka sadrži šezdesetak pjesama i podijeljena je u pet ciklusa: Koluri, Bura je va mojen srci zapuhala, Štraca z baladora, Šćorice o meni i tebi i Vrime od življenja, a na kraju je i posebno vrijedan popis dijalektalnih izraza.

Pet autorica koje pripadaju različitim generacijama i koje u svojim pjesmama upotrebljavaju različite poetske koncepte i postupke povezuje ljubav prema materinskome jeziku. Tako su autorice pjesničke uratke napisale svaka na svome mjesnome idiomu, ali svi oni pripadaju srednje čakavskome ili ikavsko-ekavskome dijalektu čakavskog narječja.

Stefani Čeh učenica je drugog razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu. Dobitnica je Zlatnog pera na Saboru čakavskog pjesništva u Žminju 2013. godine, a sudjelovala je na više lokalnih literarnih manifestacija.

Elena Krištofić učenica je trećeg razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu, a sudjelovala je na više literarnih natječaja i ostvarila zapažene rezultate.

Elis Baćac, trenutno pohađa Poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a sudjelovala je na pjesničkim večerima. Osim poezije piše drame i prozu.

Sanja Depikolozvane radi u Pazinskome kolegiju kao profesorica hrvatskog i talijanskog jezika. Pjesme piše isključivo na čakavštini. Sudjelovala je na raznim manifestacijama i pjesničkim večerima, a pjesme su joj uvrštene u nekoliko zbirki pjesama.

Željka Fonović je umirovljena prosvjetna djelatnica iz Tupljaka. Piše poeziju na čakavštini kojom se predstavila na raznim manifestacijama i književnim večerima, a pjesme su joj uvrštene u više zbirki pjesama. Dobitnica je odlikovanja Reda Danice hrvatske likom Antuna Radića – odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske.

O pjesništvu svake od autorica detaljno je govorio Valter Milovan, a zatim su se autorice same predstavile svojim stihovima. Moderatorica programa bila je Melita Gržić Pincin, a u prigodnom su programu svirkom i pjesmom sudjelovali Rok Lukšić te Nina i Anja Fakin.

Nakladnik zbirke je Općina Pićan, glavna urednica Teodora Fonović Cvijanović, a recenzent Valter Milovan. Likovno je rješenje osmislila profesorica Davorka Vadanjel, a za grafičko je oblikovanje zaslužna tiskara Ježtisak iz Pazina. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter