Picnom zavladali gusari kapetana Morgana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šesti Legendfest zapoceo je sinoc u Picnu, kojim su zavladali gusari kapetana Morgana, kao glavna tema ovog festivala narodnih prica, legendi i mitova Istre. Trodnevnu priredbu otvorio je picanski opcinski nacelnik Ivan Frankovic, netom što su gusari, iako manje brojni od ocekivanog, u svojoj prvoj akciji popalili mikrofon županijskom procelniku za kulturu Vladimiru Torbici, kada je ovaj zapoceo prigodno besjediti.

- Brižna kuca koja nema svoju štrigu ili štriguna, da je cuva, stigao je poruciti Torbica, izrazivši zadovoljstvo što festival, ciji je inicijator Ivor Zidaric iz zagrebacke udruge Val kulture, nastavlja s cuvanjem legendi.

Solidno posjecen uvodni dan cinio se tek zagrijavanjem za subotnji, puno sadržajniji program. I animatori odjeveni u Morganove gusare, premda su njihovi prepadi pompozno najavljivani, "opljackali" su tek rijetkog posjetitelja u mracnim ulicama.

Picanska starogradska jezgra doista je idealna pozornica za ovakve "price iz davnina": ulicama prekrivenim sijenom šetali su animatori u srednjovjekovnim kostimima, a bajkovitost ugodaja pojacalo je odzvanjanje cekica kovaca željeza, koje je, onako vruce, postariji majstor pretvarao u orude i oružje.

Pažnju gledatelja, mahom djece i roditelja, privukla je središnja predstava "Putovima glagoljaša" Samante Milotic Bancic u izvedbi polaznika Dramskog studija INK-a Pula. Šteta što je neozvucene glumce u ovoj edukativnoj prici na temu hrvatskog jezika i pisma, dogodovštinama Štrige-Rige, Ivana, ekipe iz njegova razreda te brojnih povijesnih likova, culo samo nekoliko prvih redova.

Prethodno su u održane i djecje predstave "Otok Baubab" Ri teatra, "Bajkoputopis" Nade Mihaljevic, a "Tragovima picanske misticne prošlosti" povela je Elis Bacac.

- Sad ce doci gusari i uzeti ti dudu, pripremala je u predahu mama svoju mezimicu, koja je vec prerasla taj rekvizit, na novu dozu akcije.

Pažnju mališana privukla je i demonstracija kartaške igre "Uskoci" o hrvatskim gusarima, koju je osmislio Ivan Kokic, a ilustrirao Milivoj Ceran. "Željeli smo ponuditi nešto inspirirano našim legendama, a ne Piratima s Kariba, koji su takoder cool, ali oni fakat nose kikice", rekao nam je Filip Fucic iz zagrebackog Amalgama, distributera igre.

Brojne predstave, performansi, interaktivne price, izložbe i koncerti od 19 sati do ponoci na cak 14 lokacija u Picnu ce se održati još u nedjelju. (I. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter