Picassova izložba 14. veljače u Klovićevim dvorima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Picasso: remek-djela iz Musee National Picasso u Parizu", dosad najveća i najznačajnija izložba Picassovih djela u ovom dijelu Europe, otvorit će se 14. veljače u Klovićevim dvorima, doznaje se danas iz te zagrebačke galerije.

S obzirom na veliki interes za bogat i raznovrstan opus jednog od najvećih svjetskih slikara, kao i na atraktivnost izložaka koji daju cjelovit presjek njegova stvaralaštva, očekuje se da će zagrebačka izložba djela iz stalnog postava pariškog Nacionalnog muzeja Pabla Picassa, koja će trajati do kraja lipnja, zabilježiti rekordan broj posjetitelja.

To je najopsežnija izložba Picassa u ovom dijelu svijeta, bilo je i dosad njegovih izložbi, ali nisu pokrivale cijeli opus, od najranijih djela nastalih kada je imao četrnaest godina do onih iz godine njegove smrti, rekla je Marina Viculin, ravnateljica Klovićevih dvora.

Na retrospektivi će se vidjeti sve faze njegova stvaralaštva - plava, ružičasta, kubistička, klasična, napomenula je Viculin, a predstavit će se i neka od njegovih djela s elementima primitivističkog i ekspresionističkog slikarstva.

Uz to, izložit će se 41 fotografija i prikazati dokumentarni film koji do detalja razotkriva slikarev zanimljiv život.

Bit će izloženo 56 slika i skulptura u izboru direktorice Nacionalnog muzeja Pabla Picassa Anne Baldassari, koja je 2004. u Klovićevim dvorima bila kustosica izložbe "Picasso i Dora Maar: dodir pogledima" i zahvaljujući kojoj je došlo do izložbe s "impozantnom listom Picassovih radova, gotovo najvrjednijih djela iz njegova opusa".

Ekskluzivnosti izložbe doprinosi i činjenica da je to zadnja prilika da se ta djela iz stalnoga postava Nacionalnog muzeja vide izvan matičnoga muzeja jer se on sada renovira, a kada u svibnju završi rekonstrukcija, djela mu se vraćaju i više ga neće napuštati.

- Zagrebačka izložba jedna je od dvije koje su sada na turneji diljem svijeta, a sva djela trebaju se vratiti u pariški muzej do kraja lipnja jer se on ponovno otvara u rujnu, zbog čega su pripreme za izložbu bile izuzetno intenzivne i kratke, napomenula je Viculin.

Priprema je trajala samo šest mjeseci, a obično se takvi projekti pripremaju tri godine, s obzirom na vrijednu građu, sve mjere osiguranja su na najvišoj razini, a iz pariške centrale dolazi i njihov inspektor za sigurnost.

Viculin smatra da će u ovoj godini biti teško nadmašiti taj izložbeni projekt, a očekuje se da će on, među ostalim i zbog sustavne promidžbe u regiji, nadmašiti sve dosadašnje izložbe u Klovićevim dvorima.

One najposjećenije, "Van Gogh, Mondrian i Haaška slikarska škola", "Dora Maar i Picasso", "Tiha pobuna – najveći majstori njemačkog ekspresionizma", "Pompeji – život u sjeni Vezuva" i "Marc Chagall – Priča nad pričama", imale između 80 i sto tisuća posjetitelja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter