Picassov privatni život na 3D izložbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nikad viđene fotografije iz života slavnog španjolskog slikara Pabla Picassa dio su izložbe koja se priprema u muzeju Holburne u engleskom gradu Bathu, na kojoj će intimni prizori jednog od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća biti prikazani u 3D tehnici.

Picasso okružen obožavateljima, u trenucima opuštanja s obitelji i prijateljima, kako pozira u svojem prekrcanom studiju i ponosno nosi kaubojski šešir koji je dobio na dar od Garyja Coopera... i sve to u 3D-u dio je izložbe koja se otvara 22. veljače u tome muzeju.

Kako se navodi na mrežnim stranicama muzeja, izložba "Stereoskopske fotografije Picassa" po prvi će puta predstaviti javnosti manji dio izvanredne zbirke stereoskopskih fotografija Picassa koje je tijekom uskršnjeg vikenda 1957. slikao pionir 3D fotografije Robert Mouzillat.

Picasso je tada već bio najveći svjetski živući umjetnik, na čiji se poziv i Mouzillat pridružio gostima koje je okupio toga vikenda u svojem domu 'La Californie' nedaleko Cannesa. Picasso je želio vidjeti kako će njegovi radovi izgledati u 3D-u.

Mouzillat je iskoristio taj posjet i fotografirao umjetnikovu obitelj - suprugu Jacqueline Rocque, sina Paola i menažeriju ljubimaca: jazavčara Lumpa, boksera Yana i kozu Esmereldu - ali i ostale goste, među kojima su bili Jean Cocteau, španjolski nadrealist Jaime Sabartes i Picassov biograf John Richardson. Ima i drugih fotografija umjetnika, primjerice na borbi bikova u Arlesu i druge.

Ideja o izložbi potekla je od Mouzillatove kćeri Elizabeth Mouzillat Jowett, koja u svojem arhivu čuva 100 tisuća fotografija iz ostavštine svojeg ekscentričnog oca, izdavača i izumitelja koji je zajedno sa svojim ocem inženjerom u 40-tim godinama prošloga stoljeća usavršio 3D fotoaparat.

"Riječ je o važnom i dobro dokumentiranom razdoblju Picassova života kojemu te fotografije daju posve novu perspektivu", kazao je o izložbi direktor Holburna Alexander Sturgis.

Posjetitelji izložbe, otvorene do 1. lipnja, moći će ih razgledati uz pomoć posebnih naočala ili kroz posebne okulare.

U projektu je sudjelovao i gitarist slavne britanske rock grupe Queen Brian May, predsjednik uprave londonskog Stereoskopskog društva, koji je napisao dvije knjige o stereoskopskoj fotografiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter