Picasso u Zagrebu: Predstavljena izložba godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je danas u Galeriji Klovićevi dvori potpisan ugovor kojim se Croatia osiguranje obvezuje pokriti osiguranje Picassovih radova - čija se vrijednost procjenjuje na 670 milijuna eura, a koji će od 23. ožujka do 7. srpnja biti predstavljeni na velikoj gostujućoj izložbi - sve je spremno za transport radova iz pariškog Muzeja Picasso.

Tako u posljednju organizacijsku fazu ulazi financijski najizdašniji izložbeni projekt u novoj hrvatskoj povijesti, težak oko devet milijuna kuna.

- Projekt je još uvijek u pregovorima, pokušavamo smanjiti troškove, rekla je ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin, napomenuvši da se uštede pokušavaju ostvariti na detaljima poput printa kataloga, dok najveći dio sredstava otpada na transport i osiguranje.

Detaljan troškovnik još uvijek nije ponuđen javnosti na uvid, tako da su pitanja novinara na konferenciji za medije bila mahom na tragu kritičnih, sumnjičavih prigovora upućenih organizatorima izložbe - prvo zbog njezine goleme cijene koja još uvijek nije obrazložena stavku po stavku, a drugo zbog odgode reklamne kampanje, koja još uvijek nije počela, iako nas od otvorenja izložbe dijeli samo mjesec dana.

Viculin najavljuje da će se plakati početi postavljati 7. ožujka i da će se potruditi informirati i potencijalne posjetitelje iz okolnih zemalja.

- To je "space shuttle", Jordan, Messi i Maradona na kupu, moramo biti sretni kao mala djeca - klicao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ne krijući oduševljenje time što ćemo "u EU ući s Pablom Picassom", kako je to primijetio jedan od sponzora.

Izložbu će postaviti i otvoriti Anna Baldassari, ravnateljica Muzeja Picasso. Slike, skulpture i fotografije bit će kronološki izložene tako da prikažu čitav razvojni put umjetnika koji je promijenio 20. stoljeće; pomaknuo granice umjetnosti, uzdrmao tradicionalne slikarske žanrove i stvorio novu slikarsku epistemologiju.

Kronološki, ishodište izložbe bit će slika 14-godišnjeg Picassa "Čovjek s kapom" iz 1985., a u Zagreb će stići i "Portret muškarca", potom djela iz umjetnikova plavog i ružičastog perioda, protokubizma i istraživanja Afrike, nadrealističke faze i kasne slike. Izložba završava autoportretom "Nedjelja", dovršenim u listopadu 1971. godine. Picasso je umro 8. travnja 1973.

Grad Zagreb i Ministarstvo kulture sudjelovat će u troškovima s po 250 tisuća eura, a preostali iznos Klovićevi dvori kane namiriti uz pomoć sponzora te prodajom ulaznica, za koje se pak još ne zna koliko će stajati. (Maja HRGOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter