Picasso od subote u Klovićevim dvorima

Izložba kronološki pokriva različite faze i medije Picassova stvaralaštva (D. MATIĆ/CROPIX)
Izložba kronološki pokriva različite faze i medije Picassova stvaralaštva (D. MATIĆ/CROPIX)

Izložba "Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz" teoretski je ključ i semantički instrument koji omogućuje sagledavanje djela velikoga umjetnika Pabla Picassa, istaknula je ravnateljica Nacionalnoga muzeja Picasso u Parizu Anne Baldassari, autorica postava u Klovićevim dvorima, koji će se do 7. srpnja moći razgledati u toj zagrebačkoj gornjogradskoj galeriji.

Dan prije no što će stotinjak Picassovih remek-djela moći vidjeti i zainteresirana javnost, što će označiti sutrašnja svečanost otvorenja, danas su novinari imali prigodu vidjeti više od stotinu umjetnikovih djela, od njegovih prvih dviju slika iz 1895., koje je naslikao kao 14-godišnjak, pa do posljednjih slika koje "nose" umjetnikov potpis.

Prva retrospektiva Pabla Picassa u Hrvatskoj postavljena je u 12 dvorana Klovićevih dvora, koje su ugostile umjetnikove slike, skulpture i fotografije, ne bi li, rekla je Baldassari, nastala jedinstvena izložba koja svoju posebnost ostvaruje baš u tome dijalogu s izložbenim prostorom.

Objasnila je da izložba prati glavna razdoblja Picassova stvaralaštva te različite medije njegova istraživanja likovnog izričaja, a završava autoportretom "Nedjelja", koji je svojevrsni hommage Velazquezu, Rembrandtu i Goyi, a umjetnik ga je završio dvije godine prije smrti.

"Izlazak" Picassovih djela iz njegova pariškoga muzeja omogućila je pak činjenica što je taj muzej 2009. zatvoren zbog obnove.

Izložba kronološki pokriva različite faze i medije Picassova stvaralaštva, plavu i ružičastu fazu, protokubistička i "afrička" istraživanja, najvažnija djela sintetičkog kubizma, klasičnu fazu, nadrealistički ciklus, angažiranu umjetnost i ratne slike, "pop" fazu, varijacije na teme starih majstora te fotografije iz osobnih arhiva.

- Još nedavno Apoksiomen je bio izložen u Louvreu, a sada je Zagreb domaćin izložbe najvažnijih Picassovih platna, rekla je francuska veleposlanica u Zagrebu Michele Boccoz, ocijenivši da iako Festival Hrvatske u Francuskoj završava, izložba u Klovićevim dvorima prekrasan je nastavak suradnje na području umjetnosti koja spaja naše dvije zemlje.

Marina Viculin, ravnateljica Galerije Klovićevi dvori, najavila je da će Klovićevi dvori raditi svakodnevno od 10 do 20 sati, osim za Uskrs, a postoji mogućnost da se radno vrijeme prilagodi i interesu publike.

Izložba je dosad obišla Europu, Bliski istok, Japan, Rusiju, SAD, Tajvan, Australiju, Kanadu, Kinu. Picassova djela nakon svjetske turneje vratit će se u Nacionalni muzej Picasso, koji čuva najveću javnu zbirku njegovih djela na svijetu, a koju je do sada vidjelo više od 12 milijuna ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter