Picasso i Warhol u Novigradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Eros Kalos" izložba je grafika i fotografija erotske tematike koja je hrvatsku premijeru doživjela sinoc u Muzeju Lapidarium. Izloženi su radovi Pabla Picassa, Andyja Warhola, Nobuyoshija Arakija, Sevde Chkoutove, Leonor Fini, Ralpha Gibsona, Andréa Massona, Helmuta Newtona, Miroslava Šuteja, Sam Taylor-Wood, Toma Wesselmanna i drugih.

Posjetitelji mogu pogledati 30-ak radova planetarno poznatih autora, koji su tu temu sagledali iz više aspekata na implicitni, eksplicitni i simbolicni nacin, rekao je na otvorenju izložbe njezin kurator Brane Kovic.

"Izložba je to koju smo dugo cekali, a prikazuje erotsku tematiku kroz posljednjih stotinjak godina. Tema sama po sebi vrlo je intrigantna i nije cesto eksploatirana, bez obzira na vrijeme u kojem živimo. Autori cija djela su postavljena vrhunski su, mnogi od njih obilježili su povijest umjetnosti i utirali nove putove. Važno nam je da posjetitelji mogu pogledati izvorne grafike i fotografije, a sve zahvaljujuci suradnji s Kovicem i Lazarom Vujicem, vlasnikom galerije Fajnart iz Ljubljane", rekla je ravnateljica muzeja Ketrin Milicevic Mijošek.

Grupu vrhunskih u Lapidariumu predvodi najsvestraniji umjetnik 20. stoljeca i osnivac kubistickog pokreta Pablo Picasso, u cijem se djelu prisutni svi glavni umjetnicki smjerovi tog doba. U njegovom stvaralaštvu ima puno prikaza razlicitih spolnih cinova, ponajprije u crtežima i grafikama. Ulja koja obraduju te teme nisu nikad prikazana u javnosti i nisu ušla u komercijalne krugove, piše u katalogu koji prati izložbu.

Prije Novigrada, gdje ce se radovi moci razgledati još mjesec dana, izložba je bila postavljena u Ljubljani i Novoj Gorici, a nakon Istre, preselit ce se u Graz.


Podijeli: Facebook Twiter