Picanština ima svog Teslu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok njegovi vršnjaci radije trce za nogometnom loptom, na igralištu ili za kompjuterom, Nikola Benazic, 13-godišnjak iz Marišca s Picanštine, konstruira trofazni generator i slicne uredaje!

Ovaj prvorazredni elektrotehnicki talent iz sedmog razreda vec je izradio i mini usisavac, elektricno sito za odvajanje pšenice od necistoce, barcicu na daljinsko upravljanje, elektricno zujalo koje može poslužiti kao zvono, aparat za savijanje plastike...

Nije ni cudo da u potpicanskoj školi figurira kao onaj njegov imenjak, izumitelj iz Smiljana. Nikolini kolege, naime, s ponosom porucuju: "I mi Teslu imamo!".

Benazicevim venama doista, kako se pjevalo, "struji struja". On o tim magnetskim poljima, pretvaranju mehanicke u elektricnu energiju, nižem i višem naponu, prica onako, kao od šale. Predstavljajuci svoje uratke rado ce, naime, podijeliti lekcije o generatoru, prije negoli bušilicom pokrene rotor - i led diode zasvijetle! Nema kod njega krivih spojeva…

"Vidin kadi nešto, najden na internetu ili va kakovoj knjigi, pa to provon pomalo storit. Najdraži mi je trofazni generator jer je dosta kompliciran. Vadili smo, ja, o temu uredaju, ma ne cuda", prica nam Nikola.

Modele sastavlja od starih igracaka i ostalih odbacenih dijelova u svojoj radioni, dokazujuci da bistar um, zlatni prsti i mašta - mogu svašta. Ponosni tata Davor i mama Fiorela otkrivaju nam da je Nikola potpuno "sam svoj majstor".

"Ima pacijence, sve dela sam, od onih najmanjih kusi nekega aparata, preko osovina do lijepljenja barcice. Anke u labinskoj Elektri ga vec poznaju, tamo je hodi motati navoje. Za generator smo mu govorili da je kompliciran, da on to nece moc, ma nas ni sluša", govori otac.

Sina je, veli, vodio i vidjeti generator plominske termoelektrane. Nikoli je, pak, sestra Mirela nedavno kupila knjigu "Osnove elektrotehnike", za koju se ucas zalijepio.

"Vec je reka da bi studira elektrotehniku, ma to vec zna!", našalio se tata Davor.

Josip Vadanjel, mentor "Tesle iz Marišca" u modelarskoj skupini, veli da je rijec o buducem znanstveniku. "To je prekrasno dijete! Svaka bi se škola ponosila takvim Nikolom!", dodaje.

No, nije naš junak sav u elektronima: privodi kraju osnovnu glazbenu školu. Svira harmoniku. Još uvijek bez struje… (I. RADIC)

Školska priredba u cast Nikolama
Mladi modelar Benazic predstavljen je preksinoc u sklopu školskog projekta "I mi imamo Nikolu!", kojim daci slave Teslin lik i djelo. U priredbi kojom je ravnala psihologinja Dubravka Ujcic Lukšic, izumiteljski put genija iz Smiljana približila je školska dramska skupina pod paskom Nade Peršic. Teslu je igrala Ana Vickic.

Predstavili su se i modelari Marin Kikovic te Mateo Smokovic, a osim njihovih djela, izloženi su i tematski radovi likovnjaka, koje vodi Davorka Vadanjel. Svoje je pjesme kazivala Amalija Frankovic.


Podijeli: Facebook Twiter