Pićanski proračun smanjen za pola milijuna kuna

Rockwool traži ocjenu zakonitosti općinske odluke o komunalnoj naknadi (Arhiva)
Rockwool traži ocjenu zakonitosti općinske odluke o komunalnoj naknadi (Arhiva)

Općinsko vijeće je na prekjučerašnjoj sjednici prihvatilo odluku kojom je proračun za tekuću godinu smanjen za 499 tisuća kuna, pa sada iznosi 13 milijuna i 601 tisuću kuna. Navedeni iznos predstavlja manjak prenijet iz 2013. godine koji je pribrojen rashodovnoj strani, dok je prihodovna ostala ista, odnosno očekuje se 13 milijuna i 713 tisuća kuna prihoda, što bi na kraju godine donijelo višak od 112 tisuća kuna.

Zabava uz Grdovića

Uz to se rebalans sastoji od niza preraspodjela na rashodovnoj strani, u što je uključeno i odvajanje 20 tisuća kuna za pomoć poplavljenim područjima te 97 tisuća kuna za Dječji vrtić.

Oporbeni vijećnici, nositelji kandidacijskih listi Branko Ružić  i Jasmina Slivar te Fabrio Lukež s Ružićeve liste, kritizirali su vladajući IDS, odnosno predsjednika vijeća Silvana Jurana i načelnika Ivana Frankovića zbog socijalne neosjetljivosti. Već na početku sjednice Lukež je tražio nadopunu dnevnog reda točkom o sufinanciranju prijevoza učenika, uvrštenje čega mu je na prošloj sjednici obećano. To je odbijeno obrazloženjem da je školska godina pri kraju te da IŽ sufinancira prijevoz sa 75 posto.

Kada je Slivar zatražila obrazloženje stavke "Dan Pićanaca - radovi" u iznosu od stotinu tisuća kuna, načelnik je objasnio da je riječ o svečanom otvaranju popločene starogradske jezgre na 31. svibnja, Dan Pićanaca, i fešti u povodu toga na kojoj će publiku zabavljati Mladen Grdović. Ružić je na ovu informaciju reagirao burno.

- Stotinu tisuća kuna u ovo vrijeme kada nemamo ni za pomoć najpotrebitijima je za svaku sramotu! A to nisu jedini troškovi fešte. Dajmo to radije za pomoć poplavljenima. Nismo vrijedni biti ovdje ako izglasamo rebalans s tom stavkom, kazao je. Ukazao je i na to da je za socijalnu skrb odvojeno 2,7 posto proračuna, što je ispod zakonskog minimuma od 3 posto.

Komunalna naknada

Oporba je kritizirala i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2013. godinu, koji je ostvaren u iznosu od 7,3 milijuna kuna, ili 91 posto plana, i viškom od 396 tisuća kuna, što je manjak iz prošlih godina smanjilo na navedenih 499 tisuća kuna prenijetih u ovu godinu. Ružić je istaknuo činjenicu da su ostvarene samo dvije trećine proračuna u odnosu na prvotni plan, što je, tvrdi, posljedica svjesno preuveličanih planova da bi se u njihovom okviru moglo "mutiti" tj. zloupotrebljavati proračun. Predviđa da će isto dogoditi i s ovogodišnjim proračunom.

Vijećnici su informirani o tome da je Rockwool Adriatic na Visokom upravnom sudu podnio zahtjeve za ocjenu zakonitosti općinske odluke o komunalnoj naknadi i odluke o određivanju boda komunalne naknade. Za očitovanje sudu ovlašten je načelnik. Navedenim odlukama od 23. studenoga 2012. godine Rockwool je smješten u Prvu zonu komunalne naknade u kojoj plaća 3 kune po četvornom metru. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter