Picanci protiv prljave industrije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina ce poduzecu Ucka asfalt ponuditi otkup njegovog zemljišta u industrijskoj zoni Pican jug po nabavnoj cijeni ne bi li otklonila mogucnost izgradnje asfaltne baze i sprijecila dolazak nekog drugog potencijalnog onecišcivaca, odlucili su picanski vijecnici na posljednjoj sjednici.

Time su odbijene tri opcije za rješavanje problema koje je Ucka asfalt nudio, a to su: nastavak gradnje, gradnja na zamjenskom zemljištu ili izgradnja pristupne ceste da bi zemljište moglo biti prodano drugom investitoru. Odluka vijeca podrazumijeva da Opcina nema nikakvih obveza prema Ucka asfaltu, ali vijecnici su bili oprezni pa su izglasali da se od te tvrtke zatraži sva dokumentacija vezana uz planiranu asfaltnu bazu. Ako se pokaže da je Pican obvezan izgraditi pristupnu cestu ili je preuzeo neku drugu obvezu, predsjednik vijeca Silvan Juran (IDS) kaže da ce ponovno zatražiti raspravu o zemljištu.

Radi se o 16 tisuca cetvornih metara koje je Ucka asfalt kupio od gradana po cijeni od, neslužbeno doznajemo, pet eura, što znaci da bi Opcina za taj teren izdvojila 80 tisuca eura. Te bi parcele zatim ponudila za izgradnju ekološki prihvatljivih pogona ili skladišta, odnosno rukovodila bi se nacelom koje je vijecnik Virdilio Karlic (IDS) sažeo u "Dimnjak - ne, bez dimnjaka - zeleno svjetlo". Ova tema potaknula je raspravu o tome kako se ubuduce zaštititi od prljave industrije. Oporbeni vijecnik i nositelj liste Branko Ružic smatra da garanciju pruža jedino detaljni plan uredenja buduci da definira namjenu prostora, ali ostali vijecnici smatraju da se od toga treba osigurati vec u prostornom planu, odnosno da treba odbaciti postojeci i pokrenuti izradu novog, što je za 2010. najavio i nacelnik Ivan Frankovic (IDS).

Kao prirodni nastavak ove tocke dnevnog reda došla je ona rezervirana za raspravu o Rockwoolovoj tvornici kamene vune. Kao predsjednik Odbora za probleme s Rockwoolom, Karlic je procitao izvješce o njegovom radu te se uz to založio da analizi budu podvrgnuti i briketi koji služe kao gorivo u tvornici. Juran je vijecnike informirao o dopisima koji su poslani Vladi, Ministarstvu gospodarstva i Istarskoj županiji, a kojima se traži njihovo hitno djelovanje radi zaustavljanja navodnog onecišcenja. Nacelnik je pak rekao da ce sljedece godine Opcina postaviti dvije stanice za mjerenje kakvoce zraka.

Nositeljica nezavisne liste Kristina ?urovic iznijela je zanimljivu zamisao da se svi predsjednicki kandidati pozovu u Pican i upitaju kako bi oni riješili problem Rockwoola. Sjednicu je zbog ove teme pratilo desetak gradana, koji su na trenutke emotivno reagirali, pa je predsjednik vijeca red morao uvoditi cvršcim nastupima.


Podijeli: Facebook Twiter