Pićanci protiv bilo kakve nove termoelektrane

Pićanci protiv nove termoelektrane, bez obzira na energent (S. NIKETIĆ/CROPIX)
Pićanci protiv nove termoelektrane, bez obzira na energent (S. NIKETIĆ/CROPIX)

Općina Pićan protivi se bilo kakvom povećanju kapaciteta Termoelektrane Plomin bez obzira na energent koji bi bio korišten, zaključak je sa sjednice Općinskog vijeća na kojoj se, na zahtjev Istarske županije, raspravljalo o Vladinom prijedlogu ugljena kao energenta u budućoj TE Plomin 3.

Rasprava je počela iznošenjem očekivanih stavova o tome da budući novi blok u Plominu mora raditi na plin, ali preokret je unijela Alenka Celić iz Akcije mladih koja je kazala da nije ni za plin, ni za ugljen "jer nam još jedan zagađivač ne treba". Nakon toga uz nju su stali Fabricio Lukež (HSLS) i nositelj nezavisne liste Branko Ružić, a pri glasanju za taj je prijedlog ruku digla i Kristina Đurović te Jasmina Slivar s njene nezavisne liste što je bilo dovoljno da takav stav postane službeno očitovanje općine o budućoj TE Plomin 3. 

Dosta se žuči prolilo oko pitanja treba li zgradu Malonogometnog kluba u Švićima legalizirati klub ili Općina. Klub je zahtjev već predao, a Općina se tek sprema to učiniti. U tu svrhu u proračunu je izdvojila 30 tisuća kuna, a k tome će investirati u dovršetak zgrade. Oporbeni Lukež i Ružić, predsjednik MNK-a i član Upravnog odbora, smatraju da vlasnik treba biti klub, budući da su njegovi članovi mještani koji su u podizanje zgrade uložili između 15 i 20 tisuća radnih sati i uvelike darovali potreban materijal. Općina, pak, smatra da je besmisleno da ubuduće sa svog računa prebacuje sredstva na račun kluba te da je bolje da se ona direktno brine o zgradi, a klub njome upravlja.

Zaključeno je da treba što prije, s obzirom na to da se približava donošenje novog proračuna, sazvati sastanak sa svim članovima kluba i mještanima da bi se saznala njihova volja prema kojoj će se u konačnici postupiti.         

Na početku sjednice prisegu je položio novi vijećnik Valter Fonović iz IDS-a, zamjena za Verđilija Karlića, nezavisnog na IDS-ovoj isti, koji je dao ostavku iz zdravstvenih razloga. Lukež je razriješen dužnosti potpredsjednika Vijeća jer je raskinuo koaliciju s vladajućim IDS-om. Zamijenio ga je HSU-ovac Danijel Stanić, redovito na strani IDS-a. Ružić je pozivao na opću demokratsku praksu prema kojoj jedno potpredsjedničko mjesto pripada oporbi, a budući da se predsjednik Silvan Juran (IDS) oglušio na to, zaključio je da u Vijeću nema demokracije (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter