Pićanci proslavili Dan općine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svečanom sjednicom općinskog Vijeća u Pićnu je proslavljen Dan općine, koji se slavi u povodu blagdana Sv. Roka. Ovom svečanom prigodom općinski načelnik Ivan Franković u nazočnosti vijećnika, velikog broja uzvanika i gostiju, među kojima je bio i Tulio Demetlika labinski gradonačelnik i izaslanik istarskog župana Valtera Flega, podsjetio je na rezultate ostvarene u proteklih godinu dana. Neposredno nakon lanjske Rokove u Pićnu je otvoren novi dječji vrtić, a u međuvremenu je javna rasvjeta postavljena u četiri sela na području Tupljaka i od mosta Pićan do lovačkog doma u Kukurinima. Uz to povećan je i broj svjetiljki javne rasvjete u Bolobanima, a uskoro će, najavio je Franković, započeti gradnja malonogometnog igrališta u Kukurinima. Nakon dugotrajnog i mukotrpnog procesa, nastavio je Frankoivć, uspjeli smo riješiti imovinsko pravne odnose na trasi vodovoda Kukurini-Pinezići dugoj 3,5 kilometara, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za vodovodni ogranak Rimanići-Medigi- Tominčići-Maršani- Stanišići, a do konca godine u planu je izgradnja ogranka Jurani-Starigrad. U suradnji s Hrvatskim vodama saniran je most u Švićima, a sa Županijskom upravom za ceste dio prometnice Tupljak-Oršanići. Ostatak će se obnoviti početkom iduće godine. U pripremi je natječaj za izgradnju mrtvačnice u Pićnu, izvijestio je Franković, a u suradnji s biskupijom Porečkom i pulskom sufinancirana je nabava klupa u crkvama u Svetoj Katarini i Krbunama gdje je općina participirala i u obnovi pročelja.  

Franković je istako dobru suradnju s HEP-Termoelektranom Plomin i Elektroistrom zahvalivši im na podržavanju projekata u Pićnu i na Pićanštini. Spomenuvši brojne manifestacije posebno je istakao netom završeni 11. Legendfest koji je okupio mnoštvo posjetitelja i na kojem je uz ostale nastupili INK iz Pule s predstavom „Vampirska kronika Jure Grando“ i jedna od najznačajnijih hrvatskih etno skupina „Kries“. Zahvalio je potom i svim udrugama koje djeluju na Pićanštini s kojima općina dobro surađuje, a posebno udruzi „Trnoplesari“ na donaciji opreme za igralište u pićanskom vrtiću. Izvijestio je kako je Općina kupila zgradu u starogradskoj jezgri u kojoj će urediti Legend kuću.  

Općina Pićan posebnu pozornost posvećuje mladima, stoga redovito sufinancira boravak djece u jaslicama i u vrtiću, produženi boravak i marendu za osnovce, a već nekoliko godina stipendira sve studente. Načelnik Franković posebno je, ističe, ponosan na odluku općinskog vijeća kojom su povećane naknade za novorođenčad. I to tri tisuće kuna za prvo dijete, sedam tisuća kuna za drugo,10 tisuća kuna za treće, te po dvije tisuće kuna više za svako slijedeće dijete. Na kraju je zahvalio svim suradnicima, uvjeren da će svi zajedno ustrajati na boljitku i razvitku općine Pićan.  

Nakon prigodnog izlaganja načelnik Franković i predsjednik općinskog vijeća Silvano Juran uručili su nagrade Općine Pićan za 2016. godinu. Dobili su ih velečasni Ivan Prodan, nekadašnji župnik u Tupljakju, za obogaćivanje vjerskog života na Pićanštini, Mladen Kiković tajnik DVD Pićan, za osobito zalaganje u akcijama na Pićanštini, HEP-Termoelektrana Plomin za višegodišnju suradnju i podršku Legend festu i izgradnji vrtića u Pićnu, Armando Stanišić za dostignuća i značajan razvitak gospodarstva na Pićanštini, te Građanska inicijativa „Zaštitimo slap Sopot“, za doprinos zaštiti i unapređenju prirodnog okoliša. Ivani Franković, učenici trećeg razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu dodijeljena je nagrada od dvije tisuće kuna za osvojeno drugo mjesto na Državnom natjecanju iz matematike.  

U ime nagrađenih zahvalio je Mihajlo Mirković direktor Termoelektrane Plomin. U ime župana, ali i osobno skup je pozdravio u Pićancima Dan općine Tulio Demetlika, napomenuvši kako je Pićan vrijedan spomenik kulturne baštine, a po njemu i njemu sličnima je Istra posebno poznata. Stoga je cilj politike koja se vodi u Istri bila ponajprije zaštita ovog identiteta. Rezultati koje ne je načelnik naveo, reko je Demetlika, su prije svega zasluga vrijednih ljudi, ali općinskog vodstva koje se bori za boljitak lokalne zajednice. Tomu svakako doprinosi i solidarnost svih krajeva Istre na zajedničkim projektima u gradnji infrastrukture, zdravstvu i obrazovanju, istako je Demetlika zahvalivši Pićanskim vijećnicima na odlukama koje su vodile ostvarenju zajedničkih ciljeva. Posebno ga veseli što među laureatima ima i gospodarstvenika jer su nedavna istraživanja pokazala kako je po razvijenosti Istra odmah iza Zagreba, a to je, kaže, ponajprije zasluga vrijednih ljudi, ali i zajednice koja ih podržava. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter