Picanci napokon u vrticu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nijedan od 15 polaznika privatnog vrtica Mali medvjed u Picnu - koji je u sobi osnovne škole otvoren prije mjesec i pol dana - dosad nije pohadao predškolsku ustanovu, doznajemo od vlasnice i ravnateljice Kristine ?urovic. Rijec je, naime, redom o djeci od tri do šest i pol godina koja su bila na listi cekanja u državnim vrticima.

Roditelji s Picanštine nisu uspijevali upisati mališane u potpicansko odjeljenje labinskog vrtica "Pjerina Verbanac" jer su prednost imali kandidati iz opcine Kršan. Picanska vlast pronašla je stoga ovo vatrogasno rješenje dok ne izgradi ažilo u opcinskom središtu u zgradi nekadašnje oštarije.

- Moja kci, sada predškolarka, tri je godine bezuspješno cekala mjesto u Potpicnu. Ovo je spas za roditelje koji nemaju gdje dati mališane na cuvanje, ali i za djecu jer su napokon u svome društvu, rekla nam je Dajana Lukšic iz Jurani.

Njena je sreca tim veca jer se u picanskom vrticu zaposlila na pola radnog vremena kao spremacica i kuharica. Uz nju, na pola nadnice radi i ravnateljica ?urovic, ujedno strucna suradnica i psihologinja. Na puno vrijeme primljene su, pak, odgajateljice Ketrin Mileta i Marina Ajkler.

Roditelji za desetosatni boravak mjesecno placaju 650 kuna, a Opcina, kako nam prenosi nacelnik Ivan Frankovic, za svako dijete financira razliku do 1.900 kuna, koliko prema kalkulaciji lokalne zajednice iznosi ekonomska cijena. Opcina zapravo placa i cetiri djelatnika vrtica.

Frankovic ne vidi niceg spornog u tome da je ?urovic - njegova kolegica iz lokalne vlasti, koja u Opcini i dalje radi na pola radnog vremena kao koordinatorica za ekologiju, kulturu i turizam - vlasnica vrtica. Objašnjava da je Opcina, kao vlasnik školske zgrade, ustanovi Mali medvjed jednogodišnjim ugovorom dala na upravljanje prostoriju uz suglasnost Županije, osnivaca osmoljetke.

Priznaje, medutim, da iako su trebali, nisu proveli javni natjecaj s obzirom da je trebalo pronaci hitno rješenje za roditelje ciji su vrticarci godinama ostajali kratkih rukava u drugim ustanovama. Natjecaj ce, veli, raspisati kada budu izgradili vrtic i to, nada se, dogodine. Ovaj ?urovickin, kaže Frankovic, opremljen je HEP-ovom donacijom od 60 tisuca kuna, a još oko 20 tisuca dodala je Opcina.

?urovic tvrdi da se upravo nacelnik domislio za ovu namjenu iskoristiti slobodnu prostoriju od 50 kvadrata u školi koja ove godine nema treceg razreda.

- Prošli smo sve inspekcijske nadzore i dobili dozvole. Imamo poseban ulaz, odvojeni toalet, djeca su prakticki uvijek u sobi, a i nastava završava vec u 11 sati pa su vecinu vremena sama. Sa školom dijelimo hodnik i kuhinju, obrazlaže ?urovic, koja je prije držala igraonicu Zipi u Sv. Katarini.

Napominje da je Mali medvjed neprofitna ustanova, a i da ostvari dobit, morala bi je, sukladno zakonu, uložiti u poboljšanje uvjeta u vrticu.


Podijeli: Facebook Twiter