Pićanci jednoglasno protiv brane na Sopotu

Na tribini je pokrenuta nova peticija protiv izgradnje retencija Tupaljski potok, Grobnik i Pedrovica
Na tribini je pokrenuta nova peticija protiv izgradnje retencija Tupaljski potok, Grobnik i Pedrovica

Žitelji Pićanštine oštro se protive gradnji brana u Grobniku, Pedrovici i Sopotu, neformalan je ali nedvosmislen zaključak koji se može donijeti na temelju reakcija okupljenih na tribini koju je u Pićnu organizirala Građanska inicijativa "Zaštitimo slap Sopot". Uvodno je video prezentacijom Tina Širol prikazala lokacije brana, odnosno retencija, ukazujući na posljedice koje mogu izazvati, zapravo na štete od poplava na zemljištu i kućama ljudi koji žive u blizini budućih retencija ili se njihova poljoprivredna zemljišta nalaze uz vodotoke na kojim se planiraju zahvati. Uz to planirane aktivnosti Hrvatskih voda na Tupaljskom potoku uništile bi jedinstven krajolik ponajprije slap Sopot.

Samo prijedlog

Naime, Hrvatske vode su u sklopu koncepcijskog rješenja uređenja sliva bujice Krbune 2010. godine predvidjele mjere za smanjenje rizika od poplava u samom slivu Krbune i posredno slivu rijeke Raše, pojasnio je Vanja Rački v. d. direktor Hrvatskih voda VGO Rijeka. Jedna od predviđenih mjera je i izgradnja retencije Tupaljski potok s glavnom namjenom prihvata voda u vrijeme poplava i njihovo kontrolirano ispuštanje u vodotok kako bi se u konačnici zaštitila dolina rijeke Raše, poglavito tamošnja poljoprivredna zemljišta, ali i izvorišta pitke vode na tom području. Tijekom 2013. izrađeno je idejno rješenje Retencije Tupaljski potok, a u studenom iste godine u sklopu aktivnosti oko izrade Prostornog plana Istarskoj županiji poslan je prijedlog izmjena među kojima su navedene i retencije na Pićanštini. U travnju 2015. izrađen je idejni projekt retencije Tupaljski potok prema kojem se nedaleko slapa Sopot, koji se po idejnom rješenju ne dira, planira graditi 264 metra duga i 16,5 metra visoka brana sa zapreminom retencijskog prostora od 449 tisuća metara prostornih. Ovo je samo dio mjera predviđenih koncepcijskim rješenjem, kojima se u konačnici planira uspostaviti sustav obrane od poplava u slivu Krbune i reducirati veliki dotok vode u dolinu rijeke Raše, napominje Rački.

Sve se može odbiti

Naglasivši kako je napravljen samo idejni projekt retencije, a tijekom 2016. godine planirana je stručna ekspertiza projektne dokumentacije. Ukoliko ekspertiza potvrdi koncepcijsko i tehničko rješenje, nadležnom županijskom tijelu podnijet će se zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš. Stoga je još prerano govoriti o početku bilo kakvih radova na terenu, jer to ovisi o složenoj proceduri, brojnim stručnim mišljenjima i suglasnostima, kaže Rački, dodajući kako bez svega toga neće biti ništa. U ovoj fazi sve je još na razini idejnog projekta i ukoliko ga Županija ne prihvati kroz svoj Prostorni plan, onda se retencije neće graditi, istakao je Goran Petrović iz Hrvatskih voda.

Postoje dvije mogućnosti da se spriječi gradnja, najprije kroz primjedbe na Prostorni plan, onda u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš, rekao je Petrović dodajući kako su Hrvatske vode stručno odradile posao i odabrale najpovoljnije lokacije za planirane zahvate.

Predsjednik pićanskog Vijeća Silvan Juran naglasio je kako je Općina već dva puta odbila lokacije u postupku usuglašavanja sa županijskim Prostornim planom poručivši: "Dok smo mi na čelu Općine i dalje ćemo odbijati". Juran ističe kako će Općina Pićan stajati uz svoje mještane, a podsjetivši na slučaj Rockwool, rekao je kako treba prestati sve gurati u Pićan.

Denis Tulić iz Hrvatskih voda ukazao je na sve ekstremnije vremenske prilike koje prate obilne padaline, a postojeći kanali takve količine vode ne mogu prihvatiti. U slučaju južnog vjetra, kaže, more vraća vodu u kanale dovodeći dolinu Raše na rub katastrofe. Voda se, napominje, mora zaustaviti tamo gdje je to najjednostavnije.

Tijekom burne i nerijetko vrlo emotivne rasprave sudionici su u više navrata ukazivali kako nisu bili upoznati s projektom pa neki smatraju kako se cijeli postupak vodi netransparentno. Zato je Građanska inicijativa "Zaštitimo slap Sopot" pokrenula peticiju i u mjesec dana prikupila više od 5.700 potpisa protiv gradnje retencija na području općine Pićan. Uz to na tribini je pokrenuta nova peticija protiv izgradnje retencija Tupaljski potok, Grobnik i Pedrovica. Tina Širol posebno je istakla slap Sopot koji je jedinstvena turistička atrakcija, a budući da poplava u tom dijelu Istre, kaže, nema čudi je toliki interes za gradnju brana kada se zna da su mnogo potrebnije u Slavoniji.

Neka čiste kanale

Neki su negodovali zbog žrtvovanja Pićnaštine i njihove zemlje zbog doline Raše u kojoj se nalaze poljoprivredna zemljišta u interesu stranaca, ali i rodbine lokalnih političara.

Posebno je kritičan bio gračaški načelnik Ivan Mijandrušić naglasivši kako Hrvatske vode neodgovorno pristupaju prema jednom daru prirode kao što je Sopot. Nezadovoljan suradnjom s Hrvatskim vodama rekao je: "Kad ti njih trebaš, da nešto očiste i urede, odgovor je ne može ili rade se projekti, a kad njima nešto treba, onda se odjednom sve može i mora". Mijandrušić je poput mnogih koji su dovikivali iz publike primijetio kako, kada bi Hrvatske vode čistile i održavale odvodne kanale, ne bi trebalo graditi brane i njima uništavati prirodu, ali i potencijalno nanositi štetu poljoprivrednim površinama i kućama žitelja Pićanštine. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter