Pican: Ugovor s D. Smokovic sporan za oporbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Picansko Vijece je, s izuzetkom njegovog predsjednika Silvana Jurana, na sjednici održanoj 31. svibnja ostalo iznenadeno kada je nacelnik Ivan Frankovic kazao da je na ugovor o djelu za svoju savjetnicu na podrucju ekologije i turizma zaposlio Davorku Smokovic, bivšu državnu odvjetnicu nepravomocno osudenu na devet mjeseci zatvora i pet godina zabrane rada u struci zbog sudjelovanja u korupcijskoj aferi "Ipsilon", u kojoj se našla s još sedmero državnih službenika optuženih da su glavnooptuženome Draženu Golemovicu pružali usluge iz svog profesionalnog kruga u zamjenu za materijalnu korist.

Frankoviceva informacija dana je kao potvrda na upit Božene Sucic Juricic, oporbene vijecnice iz Akcije mladih, o istinitosti glasine koja kruži opcinom. Nametnula su se pitanja ima li pravo nacelnik zapošljavati bez natjecaja, je li smio zaposliti osudivanu osobu i je li Smokovic strucna u pitanjima ekologije i turizma.

Ugovor o "pružanju ostalih intelektualnih usluga - podrucje zaštite okoliša i turizma" potpisan je za razdoblje od 26. travnja do 31. svibnja na iznos od pet tisuca kuna neto. Frankovic i Juran u tome ne vide ništa sporno jer se ne radi o zapošljavanju, niti o pružanju pravnih usluga, a k tome ni presuda Davorki Smokovic nije pravomocna.

- Kao nacelnik imam pravo na potpisivanje ugovora o djelu. Nisam strucan za ekologiju i turizam i trebali su mi savjeti. Neki ce reci da nije strucna ni gospoda Smokovic, ali ja mislim drugacije, kaže Frankovic, koji nije htio navesti konkretne primjere savjeta koje je dobio.

Pravnici su na njegovoj strani i obicno ce napomenuti da ugovor o djelu ne valja miješati sa zapošljavanjem jer se sklapa po Zakonu o obaveznim odnosima, a ne po Zakonu o radu. Nacelnik ima ovlast da ih sklapa po vlastitom nahodenju, ali uz uvjet da za to postoje sredstva predvidena u proracunu, a vjerojatno ne postoji proracun bez stavke intelektualnih usluga. Oporba istice moralnu stranu ovog slucaja i misli drukcije. (Piše Robi SELAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter