Pican: U zraku previše talija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dopuštene kolicine talija u zraku u opcini Pican prekoracene su pet puta u protekle dvije godine, utvrdio je zagrebacki Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada. Zbog toga je kvaliteta zraka u Picnu pala u drugu kategoriju, u koju se uvrštava zrak s umjerenim onecišcenjem.

Ovi su podaci izneseni na današnjem sastanku u Opcini sazvanom na inicijativu županijskog Upravnog odjela za održivi razvoj. Predstavljali su ga procelnik Josip Zidaric, Liljana Dravec i Mirko Radolovic. Vladimira Vadžic došla je u ime Instituta, a Silvana Miladinov, Aleksandar Stojanovic i Željko Stipic iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Prisustvovala je i nadležna inspektorica zaštite okoliša Marijana Božicevic, a domacini su bili nacelnik Ivan Frankovic, predsjednik Vijeca Silvan Juran, njegova zamjenica Kristina ?urovic i procelnik Anton Bažon.

Institut mjerenja obavlja shodno zakonu, odnosno odredbama studije utjecaja na okoliš rada Tvornice kamene vune Rockwool Adriatic. Dozvoljeni godišnji prosjek kolicine talija iznosi dva mikrograma po cetvornom metru, a u trima taložnicama iz zraka se nakupilo 2,59 mikrograma po kvadratu. Granicne kolicine su premašene rijetko: 2009. godine u studenome i prosincu, a 2010. godine u srpnju, rujnu i studenome, što znaci da su ti prebacaji bili veliki, i do 4,5 puta veci od dozvoljenih.

- Oscilacije u kolicinama zacuduju, jedan mjesec nula, a drugi gotovo deset. U svakom slucaju, moramo utvrditi odakle talij dolazi, a najprije cemo istražiti je li se u navedenim mjesecima nešto nepredvideno dogadalo u Rockwoolu. Oni ce o nalazima biti obaviješteni do kraja mjeseca, a sredinom ožujka mogu ocekivati inspekciju, kazao nam je u telefonskom razgovoru Zidaric.

Opcina je odlucna u namjeri da otkrije izvor i uzrok onecišcenja. - Složit cemo akcijski plan i poduzeti sve mjere da onecišcenje otklonimo. Naš cilj je zrak prve kvalitete, kazao nam je Frankovic, takoder u telefonskom razgovoru.

Talij je srebrnosivi metal, tako mekan da se može rezati nožem. Upotrebljavao se za uništavanje glodavaca i insekata, ali je to napušteno zbog posrednog trovanja divljih životinja i ptica. Njegovi spojevi su vrlo toksicni ako se unesu u organizam, a narocito su opasni zbog svog kumulativnog efekta. Ima ga u cementu i ostalim gradevinskim materijalima. (R. SELAN)

Boi: Talij nema veze s Rockwoolom
Marco Boi, direktor proizvodnje u Rockwool grupi, u priopcenju istice da talij nema veze s njihovom tvornicom u Potpicnu.
- Sve analize koje se provode vec cetvrtu godinu potvrduju da je kvaliteta zraka najvece kategorije po svim parametrima na koje tvornica može imati utjecaj, kao što su cestice PM10, sumporovodik, sumpor dioksid ili amonijak. Prema tome, tvornica nema štetan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš, istice Boi.
- Dobili smo informaciju da je vrijednost talija nešto povišena, no taj element nije karakteristican za tvornice kamene vune, i to potvrduju službeni popisi institucija u svijetu, primjerice Americka agencija za zaštitu okoliša. Preko medija smo dobili informaciju da je na tu temu održana sjednica u Opcini Pican na inicijativu županijskih vlasti, na kojoj se po vec poznatom automatizmu prst uperio na Rockwool, rekao je Boi.(K. S. R.)


Podijeli: Facebook Twiter