Pican tuži Rockwool

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Pican podnijet ce u ponedjeljak tužbu protiv Rockwoola zbog onecišcenja vode i zraka i ugrožavanja zdravlja ljudi. Istovremeno ce Ministarstvu gospodarstva uputiti zahtjev za trenutacno uvodenje privremene mjere zabrane rada tvornice. Najavio je to odvjetnik Branislav Vukojevic na sastancima s mještanima Sv. Katarine i Tupljaka, koje je organizirala Opcina.

Cilj tužbe je zadržati pogone ugašenima dok tvrtka ne ukloni štetne uzrocnike, a gradanima nadoknaditi štetu pretrpljenu na imovini i zdravlju. U zahtjevu Ministarstvu nastojat ce se dokazati da proizvodnja kamene vune nije opcekorisna djelatnost, što je status koji je država dodijelila Rockwoolu. Oba najavljena pravna istupa temelje se na rezultatima analiza koje su provele neimenovane strucne i zdravstvene ustanove, po jedna u Hrvatskoj i Sloveniji.

Elementi i spojevi iz tvornickog dima pronadeni su uzorcima vode iz nekoliko bunara te u organizmima stanovnika u blizini pogona. Za Vukojevica su ovi medicinski nalazi kljucni dokazi, buduci da opovrgavaju Rockwoolova mjerenja onecišcenja prema kojima je zrak u okolici tvornice prve kvalitete.

- Zdravstvenom pregledu podvrgnulo se desetoro osoba i kod svih su utvrdeni isti simptomi s ocima i respiratornim sustavom. Naknadno je pregledu respiratornog sustava pristupilo još pet osoba. Ukupno je utvrdeno da zdravstvene probleme ima trinaest osoba, a trima od njih lijecnici su preporucili iseljenje.

Zdravstveni kartoni svih oboljelih pokazuju da prije puštanja tvornice u pogon tih problema nisu imali, kazao je Vukojevic.

Napomenuo je da stanje nije alarmantno, ali da dugorocno izlaganje štetnim tvarima znaci veliku vjerojatnost za nastanak teških bolesti. Okupljenima je preporucio da utvrde svoje zdravstveno stanje da bi njime mogli potkrijepiti privatne tužbe protiv Rockwoola. Ostaje otvorena mogucnost nagodbe, prije i nakon što tužba bude podnijeta. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter