Pićan: Studenti će kredite morati odraditi?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijećnici Općine Pićan na protekloj su sjednici odgodili donošenje odluke o vraćanju učeničkih i studentskih kredita, točke koja se na dnevnom redu našla na prijedlog Jasmine Slivar, vijećnice s nezavisne liste Kristine Đurović.

Slivar je to učinila ne bi li predložila pretvaranje dugovanja u društveno koristan rad, čime bi se riješio nastali problem. Naime, siromašna Općina Pićan učenicima i studentima nije mogla ponuditi stipendije, već beskamatne kredite, koje su dužni vratiti nakon što dobiju stalan posao. Iznosili su 300 kuna za učenike i 500 kuna za studente, mjesečno.

S tom praksom je prekinuto prije pet, šest godina (u Općini ne znaju točno kada), približno kad je u pogon krenula Rockwoolova tvornica kamene vune, koje je osnažila proračun i omogućila dodjelu stipendija, no samo studentskih, i to u visini od 500 kuna.

- Prema podacima koje sam prikupila, kredite je koristio 41 učenik i student, a ukupno preostalo dugovanje iznosi 444 tisuće kuna, što znači da prosječno dugovanje iznosi nešto više od 10 tisuća. Prošle godine naplaćeno je samo dvije tisuće kuna, kaže Slivar.

Branko Ružić, nositelj nezavisne liste, dao je prijedlog u korist pronatalitetne politike: otpisati dužnicima 3.000 kuna za prvo dijete u braku, a za svako sljedeće po četiri tisuće. Ideja nije odbačena, ali je većina ipak za odrađivanje duga. (R. SELAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter