Pićan: Štrige i štriguni na Legendfestu


Na ulicama srednjevjekovnog gradića Pićna proteklog je vikenda održan 7. Festival narodnih priča, legendi i mitova Istre Legendfest. Pregršt predstavi, pripovijedanja, predavanja te drugih sadržaja vezanih za mistična bića koja su nekad živjela na istarskom podneblju u tri dana je u Pićan privuklo brojne ljubitelje fantastike.

Štrige, štriguni i krsnici kao glavna tema ovogodišnjeg izdanja Legendfesta, ali i drugi likovi koji su hodali napuštenim i mračnim zidinama Pićna, svojim su izgledom privlačili pažnju svih posjetitelja, posebice onih najmlađih. Bili su tu i srednjovjekovni svećenici, vitezovi, žongleri, dame i čarobnjaci koji su informirali posjetitelje o sadržajima koji su se održavali na brojnim lokacijama.

Kako se obraniti od uroka i zaštititi od štriga pripovijedala je mlada mještanka Pićna Elis Baćac na lokaciji kod šterne.

Stereotipe koji se vežu za vampire te kako se od narodnih predaja do popularne kulture  mijenjao pogled na njih, objasnio je etnolog Luka Šešo na predavanju „Tko su zapravo vampiri“.        Lutkarska priča pod nazivom „Glulo i Smrlo u Štriglandu“ riječkog RI Teatra o virusima Glulu i Smrlu koji su u Štrigland otišli spasiti svoje prijatelje Prlju Bljaksena i Ludog k`o Šišmiša privukla je pažnju brojne djece. Zanimljivu priču o divu Regoču i vili Jadranki te lutkarsku predstavu „O vilama zlatokrilama“ izvele su članice pulske udruge Pusti priču. Rovinjska udruga Hrast izvela je apstraktnu predstavu „Priroda protiv štrige“, a članovi pulskog Istarskog narodnog kazališta zbirku satiričnih monologa talijanskog dramskog pisca „Mistero Buffo“ o lakrdijašima iz srednjovjekovnih narodnih predaji.

U Parku sretne obitelji prolaznicima je životne savjete davao i budućnost iz karata proricao mistični tarot majstor, a neposlušni su se posjetitelji mogli naći i na giljotini, iz koje su mogli izaći samo na dva načina – bez glave ili potplaćivanjem dvojice opasnih krvnika. Moglo se tamo kupiti štrigotijere, ogrlice i privjeske protiv uroka i nedaća, te sudjelovati na zabavnim dječjim radionicama.

Mistična bića i glazbu spojili su brojni svirači i pjevači koji su sudjelovali na Legendfestu. Uz ukulele, mistične pjesme pjevala je Mary Crnković Pilaš, a pjevačica Jelena Radan i Pedro Abreu izveli su glazbenu priču „Shperati se Fadu“. U bogatom programu održane su se izložbe fantastičnih ilustracija Filipa Burburana i likova u drvu Tončija Žužića „Priče iz šume“. Gost večeri, popularni fizičar i znanstvenik Davor Pavuna pred brojnom je publikom u subotu održao zanimljivo predavanje o nastanku svemira, univerzalnosti, svjetskoj krizi i primjenjivosti matematike i fizike u njezinom rješavanju. (Ana ŠIMIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter