Pican sprema tužbu, Rockwool jedva ceka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zelena stranka - Zelena alternativa povezala se s njemackim Zelenima koji ce joj savjetima o transparentnosti poslovanja kompanija pomoci u dokazivanju štetnosti rada tvornice kamene vune Rockwool, poruka je s konferencije za novinare održane u cetvrtak, koju je sazvao predsjednik stranke Josip Anton Rupnik.

Njemacke ekologe predstavljala je Jasenka Willebrandt, clanica berlinskog gradskog vijeca, ali i stanovnica Rovinja. U ime Opcine Pican sudjelovala je potpredsjednica vijeca i predsjednica opcinskog ogranka Ekop Istre Kristina ?urovic, za županijski ogranak stranke govorila je njegova predsjednica Gordana Ferencic, a za pulski gradski odbor predsjednik Perica Lovric.

Willebrandt je napomenula da se i u Njemackoj Zeleni bune protiv Rockwoola i da gradani imaju pravo na informacije o sigurnosnim mjerama koje se provode. Na novinarsko pitanje o konkretnim razlikama izmedu njemackih i hrvatskih sigurnosnih mjera nije mogla odgovoriti, objasnivši to time da su njeno podrucja rada socijalna pitanja.

"Nije naše da utvrdujemo kakve su razlike u sigurnosnim mjerama, nego se radi o tome da je tvrtka dužna pružiti sve podatke onima koji sumnjaju u ispravnost njenog rada, u ovom slucaju vijecnicima Opcine Pican", kaže Willebrandt.

Rupnik je istaknuo da je upravo zato pokrenuo pitanja, koja je Županija prihvatila. "Od tada je prošlo godinu i osam mjeseci, a niti je koji državni organ odgovorio, niti se Skupština potrudila da dobije odgovore. Imamo samo verbalnu podršku župana", kaže on.

"Smatramo da tvornica ima štetne posljedice i da imamo pravo prozivati je sve dok ne dobijemo odgovor. Proteklo je toliko vremena otkad smo pitanja postavili da, ako uskoro ne dobijemo odgovor, možemo zakljuciti da tvrtka skriva istinu i da smo u pravu", kaže Lovric.

Ferencic smatra da su za rješavanje problema Rockwoola relevantna dva procesa: poštivanje pravnog sustava RH i EU-a te poštivanje znanstvenih spoznaja o zaštiti okoliša. "Hrvatska treba postaviti više standarde zaštite okoliša, a ovaj slicna problema rješavati na državnoj, a ne lokalnoj razini", istaknula je.

?urovic je iznijela podatke koje su dan ranije izneseni na sjednici picanskog vijeca: neovisna mjerenja potvrdila su postojanje štetnih cestica u zraku i vodi te zdravstvene tegobe stanovništva u okolici tvornice. (R. SELAN)

Opcina ima dokaze o onecišcenju

Mjerenja koja je po narudžbi Opcine provela neimenovana strucna, profesionalna i mjerodavna institucija dokazuju da se u zraku i vodi oko Rockwoola nalazi veliki broj cestica velicine od 2,5 do 10 mikrona. To se navodi u priopcenju koje je u nastavku sjednice, izvan dnevnog reda, procitala potpredsjednica vijeca Kristina ?urovic, zadužena za ekologiju.

U sklopu ispitivanja obavljeni su i zdravstveni pregledi žitelja. Pritom je utvrdeno da boluju od konjuktivitisa i upale dišnih organa. Indikativno je da se isti oblici tegoba javljaju kod svih pregledanih, a u medicinskoj dokumentaciji navodi se i da je uzrok netipican i da je prisutan u zraku.

Na skupu je sudjelovao i veliki broj gradana koji se protive radu tvornice i odvjetnicki tim Branko Vukojevic - Goran Calic, koji je Opcina unajmila za tužbu protiv Rockwoola. U priopcenju se navodi, a to su i odvjetnici potvrdili, da postoje i cvršci podaci o odgovornosti Rockwoola za onecišcenje, ali da ih zbog interesa tužitelja nije moguce iznijeti u javnost.


Neka tuže, izgubit ce!
U vezi s najavljenom tužbom u cetvrtak je reagirao Rockwool. "Mišljenja smo da Opcina Pican i ovim postupkom pokazuje da radi u interesu onih koji financiraju prosvjede i prosvjednike, a sve na štetu ljudi koji žive oko tvornice.


Naime, nedavno se u jednim dnevnim novinama mogla procitati izjava jednog od prosvjednika koji je priznao da je dobivao novce za odlazak na prosvjede, a poslije toga i kod lijecnika kojemu se trebao potužiti na zdravstvene probleme tvornice", stoji u priopcenju glasnogovornice Andelke Toto Ormuž.

U nastavku se navodi da Rockwool želi da Opcina napokon pokrene tužbu jer ce parnicu sigurno izgubiti buduci da nemaju niti jedan argument niti dokaz za neistine koje godinama iznose.


Podijeli: Facebook Twiter