Pićan protiv Rockwoola: Otkazana punomoć odvjetniku

Općina Pićan traži da Rockwool prestane onečišćavati okoliš (M. ANGELINI)
Općina Pićan traži da Rockwool prestane onečišćavati okoliš (M. ANGELINI)

Općina Pićan otkazala je pulskom odvjetniku Branislavu Vukojeviću punomoć za zastupanje u sporu s Rockwoolom, doznajemo od Silvana Jurana, predsjednika Općinskog vijeća.

Do raskida suradnje došlo je zbog loše komunikacije i nezadovoljstva njegovim radom. Vukojeviću će biti isplaćeno 205 tisuća kuna troškova, a nakon toga će Općina potražiti novog odvjetnika.

Odluka je najavljena na sjednici održanoj 26. listopada prošle godine kada se raspravljalo o Vukojevićevom zahtjevu za isplatu spomenutog iznosa, koji je obrazložio zdravstvenim problemima. To je bilo iznenađenje za vijećnike jer je na početku suradnje, sklopljene 4. ožujka 2010. godine, izjavljivao da će njegov rad za Općinu biti besplatan, a da će svoju nagradu i troškove namiriti iz odštete nakon što spor bude dobiven.

Suradnja je od početka zapinjala: oporbeni vijećnici smatrali su da bi vijeće trebao redovito izvještavati o tijeku suđenja i radnjama koje poduzima, a on je držao da ga treba pustiti da radi jer bi svojim odgovorima mogao prekršiti zakon, što su vijećnici iz vladajućeg IDS-a u početku prihvaćali, ali su s vremenom promijenili mišljenje, pa je odluka u petak donijeta jednoglasno. Vukojević se u tri godine pred vijećnicima pojavio dva puta i to nakon njihovog višekratnog inzistiranja.

Sud u Labinu se krajem 2010. godine proglasio nenadležnim i predmet predao Trgovačkom sudu u Pazinu gdje se do prvog ročišta čekalo do siječnja 2012. godine kada je Vukojević zatražio vještačenje tla, zraka i vode. Na drugom ročištu održanom krajem ožujka iste godine zahtjev je odbačen s obrazloženjem da tvornica radi po propisima, na što je Vukojević u svibnju uložio žalbu. Na odluku Višeg trgovačkog suda u Zagrebu i dalje se čeka.

Općina Pićan traži da Tvornica kamene vune Rockwool Adratic prestane s navodnim onečišćavanjem okoliša koje utječe na zdravlje ljudi, da emisije iz postrojenja uskladi sa zakonskim odredbama te da na ime naknade štete isplati 15 milijuna kuna. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter