Pican predao tužbu protiv Rockwoola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Pican u cetvrtak je na Opcinskom sudu tužila Rockwool Adriatic zbog onecišcenja vode i zraka te ugrožavanja zdravlja ljudi.

Tužbu je predao odvjetnik Branislav Vukojevic u pratnji opcinskog procelnika Antona Bažona. Pred zgradom suda podršku im je pružilo desetak Picanaca koji tvrde da svakodnevno trpe zbog emisija iz tvornice.

- Tužbu simbolicki predajemo u pet do podna jer je krajnje vrijeme da se nešto poduzme za spas opcine Pican i susjednih opcina, izjavio je procelnik Bažon.



Tužbom se od suda traži da Rockwoolu naloži prestanak onecišcavanja okoliša koje utjece na zdravlje ljudi, posebice da više ne ispušta štetne tvari iz tvornickog postrojenja te da regulira emisije, na što se ranije obvezao, ali do sada nije ucinio. K tome se traži da tuženik na ime naknade štete isplati 15 milijuna kuna, koji ce biti usmjereni u izgradnju preostalog dijela opcinskog vodovoda.

- Razlog što tužba nije podnijeta u ponedjeljak, kako smo to u petak najavili, iskljucivo je tehnicke prirode. Isto vrijedi za zahtjev Ministarstvu gospodarstva za trenutacno uvodenje privremene zabrane rada tvornici, koji cemo predati sljedeci tjedan, odgovorio je na novinarska pitanja Vukojevic.

U prvih nekoliko rocišta namjerava sam zastupati Opcinu, a nakon toga u pomoc pozvati jedno odvjetnicko društvo.


Podijeli: Facebook Twiter