Pićan: Potpredsjednicima mjesečna naknada od 1.000 kn

Ivan Franković i Matej Selar (I. RADIĆ)
Ivan Franković i Matej Selar (I. RADIĆ)

Dva potpredsjednika Općinskog vijeća Pićna više neće primati naknadu od 1.000 kuna po sjednici već će im taj iznos pripadati mjesečno odlučili su lokalni zastupnici uz protivljenje oporbe na sjednici u petak.

Vijećnici su izglasali i naknadu od 1.500 kuna za predsjednika komisije za kulturu, sport i turizam, te povećanje plaće komunalnom redaru za 980 kuna bruto (oko 600 neto) zbog, kao je objašnjeno, obimnijeg posla.

Najžešći kritičar oporbe Branko Ružić (nositelj NL) pronašao je, međutim, druge razloge korekcijama. Ložio je raspravu podcrtavajući činjenicu da sve funkcije obnašaju IDS-ovi partneri iz vladajuće koalicije: potpredsjednici vijeća su, naime, Daniel Stanić (IDS) i Dean Močinić (HSS), predsjednik spomenute komisije je Matej Selar (HDZ), a komunalni redar je Silvano Smoković, čelnik lokalnog HSS-a.

- To, nažalost, nije nagrada za rad nego za vjernost, samo da bi se pojedinci održali na vlasti. Gdje vam je moral da ste se tako jeftino prodali? Da li ste tu zbog svoje naknade ili radi interesa ljudi koji su vas birali?, poručio je kolegama Ružić.

Selar, najglasniji diskutant iz vladajuće koalicije, primijetio je, pak, da Ružić očito ne može prežaliti što mu se on nije priklonio na izborima, premda mu je pritom nuđeno i mjesto predsjednika vijeća.

"Ružiću smeta relativno dobar rad općinske uprave i uspješne manifestacije. O moralu nam govori čovjek koji prima saborsku mirovinu te vijećničke naknade u Općini i Županijskoj skupštini", kazao je Selar i dodao: "Neki stvarno opravdaju svoje naknade. Prema odrađenim satima, još bi ispalo da sam malo plaćen"

Predsjednik vijeća Silvan Juran i općinski načelnik Ivan Franković odgovarali su Ružiću da je ranije djelovalo poglavarstvo, ured TZ-a i komunalno poduzeće Biben. "Otad se posao u općinskoj upravi udvostručio", istaknuo je Franković.

- Ovdje netko drugi ne radi svoj posao. Plaćanje predsjednika komisije za kulturu strši. To što on radi ne spada u njegov djelokrug, uzvratio je Ružić.

Oporba je bezuspješno predlagala da se Selara plaća povremeno, ovisno o angažmanu, i tražila da potpredsjednici vijeća i dalje imaju honorar po sjednici. "Mjesečnih 1.000 kuna je ipak neprimjereno mnogo. Za taj novac radnik u poduzeću radi sedam dana", zaključio je Siniša Sergo s Ružićeve nezavisne liste. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter