Pićan: Odakle smo - Di dove siamo"

S otvaranja izložbe: Čedomir Ružić, Mario Buletić, Nuša Hauser, Lidija Nikočević i Josip Šiklić (R. SELAN)
S otvaranja izložbe: Čedomir Ružić, Mario Buletić, Nuša Hauser, Lidija Nikočević i Josip Šiklić (R. SELAN)

Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre danas je u svom galerijskom prostoru u Pićnu otvorio izložbu "Odakle smo - Di dove siamo". Riječ je o rezultatima radionice istraživanja nematerijalne kulture Istre provedenom u suradnji s učenicima i nastavnicima Srednje škole Mate Blažine Labin i  Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin. Izloženi su zapisi o živim fenomenima nematerijalne kulture naše svakodnevice potkrijepljeni videosnimcima i prikupljenim predmetima.

Izložbu je otvorio Mario Buletić, kustos CENKI-ja, u prisutnosti dokumentaristice Nuše Hauser, ravnateljice Etnografskog muzeja Lidije Nikočević, dijela učenika koji su sudjelovali u istraživanju i ravnatelja njihovih škola Čedomira Ružić iz Labina i Josipa Šiklića iz Pazina.

- Poruka ove radionice je da je kultura nešto čime se svi moramo baviti u svojim životima jer se oni stalno mijenjaju i redefiniraju. Tradicijska kultura, dakle, na spada u prošlost, ona nije nešto o čemu razgovaramo samo s našim nonetima i pranonetima nego je nešto u čijoj transformaciji mi sami svakodnevno sudjelujemo, kazala je Lidija Nikočević.

U radionici je sudjelovalo 50 srednjoškolaca podijeljenih u pet timova po temama: javni prostor kao odrednica komunikacije i odnosa zajednice, simboli identiteta - inspiracije i tumačenja, priprema i konzumacija hrane u svakodnevici i u posebnim prilikama, obrti i zanimanja te muzika, moda i životni stilovi mladih kao različitosti uvjetovane afinitetima. U prvoj fazi polaznici radionice upoznali su se s osnovama korištenja opreme za dokumentaciju i metodama dokumentiranja, što ih je osposobilo da temeljem raspoloživih podataka izrade skicu konačnog postava i osmisle dizajn kreativnim promišljanjem sadržaja.

Mentorice učenicima bile su profesorice Mira Hrvatin, Alma Klokić i Čeda Perko.

Izložba će u CENKI-ju ostati do proljeća, nakon čega će  gostovati u labinskoj i pazinskoj srednjoj školi. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter