Pićan od Rockwoola očekuje 8,2 milijuna kuna

Jasmina Slivar i Fabricio Lukež (R. SELAN)
Jasmina Slivar i Fabricio Lukež (R. SELAN)

Proračun Općine Pićan za 2014. godinu iznosi 14 milijuna i stotinu tisuća kuna, odlučilo je Vijeće na jučerašnjoj sjednici. Vijećnici su također izglasali smanjenje proračuna za 2013. godinu s 11 milijuna na 8,8 milijuna kuna, što znači da je proračun za godinu pred nama 59 posto veći od ovogodišnjega.

Ključna stavka na prihodovnoj strani proračuna za 2014. godinu je 8,74 milijuna od komunalne naknade, pri čemu se od komunalne naknade Tvornice kamene vune Rockwool Adriatic planira 8,2 milijuna kuna, i to 5,7 milijuna od redovne naknade i 2,5 milijuna kuna na ime zaostataka od naknade iz ove godine.

Zaostaci, koji će do kraja godine iznositi 3,8 milijuna kuna, nastali su zbog Rockwoolovog odbijanja da od 1. siječnja, kako je to Vijeće odlučilo, plaća triput veću komunalnu naknadu od dotadašnje. Budući da je nadležni županijski upravni odjel odbio žalbu tvrtke, Općina očekuje da će do kraja godine naplatiti 1,3 milijuna duga, a ostatak u 2014. godini.

Oporbena Jasmina Slivar, nositeljica nezavisne liste, založila se za preraspodjelu na rashodovnoj strani ne bi li se formirala stavka od 80 tisuća kuna namijenjena sufinanciranju putnih troškova srednjoškolaca. U tu svrhu predlagala je oduzimanje po 10 tisuća kuna od iznosa za održavanje putova, za troškove javne rasvjete, za izgradnju infrastrukture i izgradnju rekreacijskih objekata te 40 tisuća kuna od iznosa predviđenog za izgradnju mrtvačnice.

Njen prijedlog podržao je samo Fabricio Lukež s nezavisne liste Branka Ružića, a ostalih sedam vijećnika bilo je protiv. Unatoč tomu, Slivar je digla ruku za predloženi proračun, a Lukež je jedini bio protiv. (R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter