Pićan kupio zgradu u kojoj će urediti Legend kuću

Dobitnici priznanja za Dan općine Pićan (M. RIMANIĆ)
Dobitnici priznanja za Dan općine Pićan (M. RIMANIĆ)

Svečanom sjednicom općinskog Vijeća u Pićnu je proslavljen Dan općine koji se slavi u povodu blagdana Sv. Roka. Općinski načelnik Ivan Franković u nazočnosti vijećnika, velikog broja uzvanika među kojima je bio i Tulio Demetlika labinski gradonačelnik i izaslanik istarskog župana Valtera Flega, podsjetio je na rezultate ostvarene u proteklih godinu dana.

Vodovod

Neposredno nakon lanjske Rokove u Pićnu je otvoren novi dječji vrtić, a u međuvremenu je javna rasvjeta postavljena u četiri sela na području Tupljaka i od mosta Pićan do lovačkog doma u Kukurinima. Uz to povećan je i broj svjetiljki javne rasvjete u Bolobanima, a uskoro će započeti gradnja malonogometnog igrališta u Kukurinima. Nakon dugotrajnog i mukotrpnog procesa, nastavio je Frankoivć, riješeni su imovinsko pravni odnosi na trasi vodovoda Kukurini-Pinezići dugoj 3,5 kilometara, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za vodovodni ogranak Rimanići-Medigi-Tominčići-Maršani-Stanišići, a do konca godine u planu je izgradnja ogranka Jurani-Starigrad. U suradnji s Hrvatskim vodama saniran je most u Švićima, a sa Županijskom upravom za ceste dio prometnice Tupljak-Oršanići. U pripremi je natječaj za izgradnju mrtvačnice u Pićnu, a u suradnji s biskupijom Porečkom i pulskom sufinancirana je nabava klupa u crkvama u Svetoj Katarini i Krbunama gdje je općina participirala i u obnovi pročelja.

Franković je istako dobru suradnju s HEP-Termoelektranom Plomin, a posebno je zahvalio udruzi "Trnoplesari" na donaciji opreme za igralište u pićanskom vrtiću. Izvijestio je kako je Općina kupila zgradu u starogradskoj jezgri u kojoj će urediti Legend kuću. Načelnik Franković posebno je ponosan na odluku općinskog vijeća kojom su povećane naknade za novorođenčad. I to tri tisuće kuna za prvo dijete, sedam tisuća kuna za drugo,10 tisuća kuna za treće, te po dvije tisuće kuna više za svako slijedeće dijete.

Nagrađeni

Franković i predsjednik općinskog vijeća Silvano Juran uručili su nagrade Općine Pićan za 2016. godinu. Dobili su ih velečasni Ivan Prodan nekadašnji župnik u Tupljaku za obogaćivanje vjerskog života na Pićanštini, Mladen Kiković tajnik DVD Pićan, za osobito zalaganje u akcijama na Pićanštini, HEP-Termoelektrana Plomin za višegodišnju suradnju i podršku Legend festu i izgradnji vrtića u Pićnu, Armando Stanišić za dostignuća i značajan razvitak gospodarstva na Pićanštini, te Građanska inicijativa "Zaštitimo slap Sopot", za doprinos zaštiti i unapređenju prirodnog okoliša. Ivani Franković, učenici trećeg razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu dodijeljena je nagrada od dvije tisuće kuna za osvojeno drugo mjesto na državnom natjecanju iz matematike. U ime nagrađenih zahvalio je Mihajlo Mirković direktor Termoelektrane Plomin.

Otvorene izložbe

Proslava Dana općine Pićan započela je pješačenjem Pićan-Sopot-Pićan i nastavljena malonogometnim i boćarskim turnirima. Istom su prigodom otvorene izložbe slika Samante Lukšić i fotografija Dijane Klarić "Plan bijega: Australija". Uz to nastupili su  "Kršanski ljiljani" i KUD "Ivan Fonović Zlatela", predstavljena  je knjiga poezije Maje Klarić "Putovanja s poezijom", a program pićanske Rokove i Dana općine zaključili su  Replay band, S.A.R.S. i domaći DJ Nikola z Kukurini. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter