Pićan: Grobno mjesto od 600 do 2.000 eura

U zajedničkoj grobnici pravo ukopa imaju i braća i sestre ako nemaju vlastitu obitelj (A. DAGOSTIN)
U zajedničkoj grobnici pravo ukopa imaju i braća i sestre ako nemaju vlastitu obitelj (A. DAGOSTIN)

Nova odluka o grobljima na području općine Pićan, koju je Vijeće izglasalo na 16. redovnoj sjednici, izazvala je burnu diskusiju o pitanjima ukopa u zajedničkoj grobnici.

Naime, kroz diskusiju koju je inicirala nezavisna vijećnica Jasmina Slivar, pokazalo se prihvatljivim da bi pravo ukopa, uz korisnika grobnog mjesta, trebali imati braća i sestre, ako nemaju vlastite obitelji, što se kroz žučnu raspravu pokazalo opravdanim za većinu vijećnika.

U nastavku se odlučivalo o cijenama naknada usluga na groblju. Za mještane sa stalnim prebivalištem u Pićnu naknada za dodjelu grobnog mjesta na trajno korištenje iznosi 600 eura, za rođene u Pićnu, ali s prebivalištem izvan područja općine naknada iznosi 1.000 eura, a za sve ostale koji se žele pokopati na groblju u Pićnu 2.000 eura.

Prijedlog da se za sve ostale ova naknada snizi s dvije na tisuću eura, koji je iznio Branko Ružić (ID), drugi vijećnici nisu uvažili. Većini nazočnih takvo je sniženje bilo neopravdano, jer ukopi su veoma skupi i na drugim mjesnim grobljima, a po cijeni Pićan nije preskup.

Godišnja naknada za korištenje grobnog mjesta iznosi 122 kune, cijena za pripremu obiteljske grobnice 520, iskop grobnog mjesta tisuću kuna, a polaganje urne u nišu 520 kuna. Vijeće je upoznato i s promjenom: prema uputi Ministarstva graditeljstva, grobna mjesta više se ne mogu prodavati, nego samo davati u trajno korištenje. (K. Š. P.)


Podijeli: Facebook Twiter