Photodays: Veliki uspjeh Puljana Holtgrave i Celije

Rad Suzane Holtgrave
Rad Suzane Holtgrave

Dodjelom nagrada najuspješnijim autorima ovogodišnjih sedmih po redu Rovinj Photodaysa, koja se sinoć odvijala u Hotelu Lone, okončan je najveći i najatraktivniji Festival fotografije u regiji.

Kako se imalo prilike čuti, na ovogodišnji je natječaj, koji je bio otvoren za sve pripadnike međunarodne fotografske zajednice do kraja veljače, pristiglo više od 10.350 fotografija, od čega preko 400 u kategoriji Umjetnički koncept.

Svoje radove prijavilo je oko sedamsto autora iz trideset država. Očekivano, prednjačili su autori iz regije, ali nisu zaostajali ni umjetnici iz Velike Britanije, Španjolske, Mađarske, Austrije, Rusije i drugi.

Samo žiriranje, odvijalo se u dva kruga, a u završni tj. drugi plasiralo se 300 autora. Ipak, posljednju je riječ imao glavni selektor Tod Papageorge, fotograf i pisac, autor nagrađen dvjema Guggenheimovim stipendijama te dvjema stipendijama Nacionalne zaklade za umjetnost, koji je odbrao u svakoj kategoriji pet finalista, a čiji su radovi ukrašavali prostor stare Tvornice duhana Rovinj.

U kategoriji Arhitektura, prvo mjesto osvojila je Talijanka, Nicoletta Boraso za rad pod nazivom "Benetton studios". Drugo i treće plasirani su predstavnici Hrvatske Borna Kuzmanović s radom "Museublau" i Dino Šertović "Odrastanje". Na četvrtom je mjestu Sanda Vitorović iz Srbije s fotografijama "Urbana redegeneracija beogradske Savamale", dok je petoplasirani Anto Magzan (Hrvatska) s fotografijama "Paromlin-arhitektura u nestajanju".

Prvoplasirani u kategoriji "Pejzaž" talijanski je predstavnik Domenico Cipollina s fotografijama pod imenom "Landscape in progress". Druga pozicija pripala je Riječaninu Karlu Čargonji za fotografije "Park šuma vijadukt", treće plasiran je pejzaž talijanskog autora Daniele Portanome "Lungo la linea", četvrta je Moskovljanka Olga Lakhtyuk s fotografijama "W/W (Woods/Wight), a peto mjesto pripalo je Dariju Beliću (Hrvatska) i djelo "Ghosts in the urban landscape".

I kategorija Dokumentarna fotografija iznjedrila je svoje laureate. Prvo pozicionirani je Mario Topić (Hrvatska) s "Childhood behind the wall". Drugo mjesto pripalo je predstavniku Švedske Joakimu Kocjancicu "Paradis", treće predstavniku Indije Jordi Pizaarro "Babalu aye", četvrto makedonskom predstavniku Zoranu Sekerovu "Tramvaj", dok je petoplasirana Biba Košmerl (Slovenija) za rad pod imenom "Wash the cat".

Što se tiče kategorije Portreta, prvo mjesto pripalo je Puljanki, Suzani Holtgrave za fotografije pod nazivom "Ferijen kam Fratarski otok". Drugoplasirani je Branko Sujić (Srbija)  i rad "Pojedinci", a treći Igor Ilić (Hrvatska) s fotografijama pod nazivom "Generacija Ymillennials". Četvrto mjesto osvojila je Sanja Jovanović, predstavnica Indonezije za radove "Billiard girl", dok se na petom mjestu našao predstavnik Bosne i Hercegovine, Haris Begić s fotografijom "1921".

U kategoriji Moda/fashion najuspješniji je bio predstavnik Hrvatske, Igor Sitar sa serijom pod imenom "Yaser shaw scarves". Maja Topčagić, predstavnica Bosne i Hercegovine, za fotografije pod imenom "Autumn colors" osvojila je drugo mjesto, a predstavnik Slovenije, Marin Mešter za "Elle party timeline", bio je trećeplasirani. Četvrto mjesto pripalo je predstavnici Hrvatske, Suzani Holtgrave za "X-ray", dok je peto pozicionirani predstavnik Srbije Marko Prelic i fotografije pod imenom "Amélie".

Još jedno priznanje struke stiglo je pulskom fotografu Đaniju Celiji, koji je u kategoriji Akt-tijelo"i za seriju fotografija "Prorezi" osvojio prvo mjesto. Drugoplasiran je Ino Zeljak (Hrvatska) i fotke "Bodyparts", trećeplasiran predstavnik Makedonije, Gligor Maksimovski za "Akt", četvrta je predstavnica Slovenije, Ana Straže za "Garden odf Eden", i petoplasirana predstavnica Srbije, Nevena Popović za "Prostor i nedostatak istog".

Dodijeljene su  i nagrade za Umjetnički koncept. Za rad pod nazivom "Prvi dan lijepog vremena", predstavniku Italije Vittoriju Mortarotti, pripalo je prvo mjesto. Drugo mjesto osvojila je predstavnica Rusije, Dina Shedrinskaya za rad "U prirodi", treća je Katarina Radović, predstavnica Srbije za rad "Tražim muža u Parizu (2007), četvrta je Jovana Trkulja za "Nocturno" te naposljetku peti i je predstavnik Velike Britanije, Blerim Racaj za fotografije "Kosovari". (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter