Photodays u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trecu godinu zaredom, u petak i subotu 4. i 5. lipnja, Rovinj ce biti domacin najveceg regionalnog fotografskog festivala Photodays, koji ovaj put nosi naziv "Save the date". I ove godine planirane su brojne fotografske izložbe, tradicionalna nagradna fotoruta, koja je postala kulturno-turisticka atrakcija, kao i strucna predavanja, radionice te pregled portfolija za fotografe. Svi sadržaji, osim pojedinih radionica, za posjetitelje su besplatni.

Uz službeno otvaranje festivala u petak ce se u MMC-u u 12 sati prirediti press konferencija. Prva izložba u Zavicajnom muzeju otvorit ce se u 13.30 sati. Postavom "Portret na fotografiji u 19. i 20. stoljecu" predstavit ce se talijanski Centar za istraživanje i arhiviranje fotografije. Medu istaknutim autorima valja izdvojiti fotografske klasike kao što su Beaton, Lange, Capa, Bresson, Klein i Sieff.

Veliko zanimanje ocekuje se za izložbu koja ce u 18 sati biti otvorena u galeriji Adris pod nazivom “Tijela, predmeti i njihova slika”. Izložba obuhvaca erotske fotografije svjetskih majstora. Sat kasnije u Photo Art Gallery Batana otvara se izložba "Novinska fotografija" koja ukljucuje najbolje hrvatske novinske fotografije iz prethodne godine. Fotografije dobitnika nagrade za životno djelo, Renca Kosinožica bit ce izložene u crkvi sv. Tome.

Subotnja dogadanja zapocinju u MMC-u u 10 sati radionicom "Granice ne postoje, ili?" Brune Kazinoti. Od 17 do 19 sati u MMC-u ce se održati panel-diskusija o aktualnim kretanjima u fotografiji.

Nagradna fotoruta i program na otvorenom s vrijednim nagradama održat ce se duž rive od 12 do 17 sati. U to vrijeme na rivi ce biti postavljene izložbe fotografija casopisa Refoto, agencija Cropix i Pixsell, portala Fotozine.org te velika izložba s fotografijama hrvatskog podmorja "Neusporedivo plavo".

U Multimedijalnom centru ce se moci razgledati izložba finalista ovogodišnjeg Photodays natjecaja. Na ovogodišnji natjecaj pristiglo je gotovo deset tisuca fotografija u deset službenih kategorija, a fotografije finalista bit ce uvrštene u fundus Muzeja za umjetnost i obrt. Proglašenje najboljih hrvatskih fotografa i dodjela nagrada najavljena je na partyju na otvorenom u 21 sat u hotelu Eden.


Podijeli: Facebook Twiter