Photodays - najveći festival fotografije u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveći festival fotografije u Hrvatskoj 7. Rovinj Photodays, održat će se od 2. do 4. svibnja, i to na različitim gradskim lokacijama. Ljubitelji i znalci ove grane umjetnosti, kao i oni koji sami žele proniknuti u tajne fotografskog zanata, imat će priliku da se kroz čitav niz radionica, predavanja, izložbi, ali i susreta s poznatim domaćim i stranim umjetnicima pobliže upoznaju s fotografskom umjetnošću.

Uz izložbe, kojima obiluje službeni program festivala, posjetitelji Photodaysa imat će priliku posjetiti i veliku knjižaru na otvorenom, sajam antiknih fotografskih predmeta i opreme, ali i sami prisustvovati raznim fotoizazovima te fotografskim performansima. Valja istaknuti i da je ovogodišnju selektorsku palicu međunarodnog fotografskog festivala na sebe preuzeo američki fotografski guru Tod Papageorge izdvojivši pritom 35  najzanimljivijih autora među ukupno sedamstotinjak iz svih krajeva svijeta prijavljenih na godišnji natječaj.

Upravo, izložba njihovih kolekcija bit će središnja točka događanja na festivalu, a njeno je svečano otvaranje zakazano je za 2. svibnja točno u podne u staroj Tvornici duhana Rovinj. Riječ je o prezentaciji velike putujuće izložbe finalista i promociji nominiranih fotografa u sedam natjecateljskih kategorija (arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, priroda, akt, moda i umjetnički koncept) s ukupno 150 eksponata.

Osim toga, u centru festivala je i suvremena fotografija koja je zastupljena u većem dijelu izložbenog programa. Tako je u suradnji s talijanskim festivalom SI FEST, također u staroj Tvornici duhana, planirana grupna izložba unutar ciklusa "Global Photography", koja donosi umjetničke koncepte osmero europskih fotografa. To su: Daniel Augschoell, Michal Luczak, Joffrey Pleignet, Sandra Vitaljić, Lotte Sprengers, Anne Golaz, Laura Pannack, Regine Petersen.

Serijom "Taktike" samostalno se predstavlja i slovenski autor Mario Lipuš (u galeriji CVU Batana), a riječ je o osebujnoj tematizaciji ratova u Iraku i Afganistanu koja aludira na "kodekse ispravnog ponašanja" američkih vojnika proizašlih iz tajnih američkih vojnih dokumenata, kao što je opisano i objavljeno na WikiLeaksu, dok "Nove mitologije" (u Zavičajnom muzeju grada Rovinja) iz Rusije donosi izložbu "Helena od Troje naoružana videokamerom i računalom", kako je umjetnicu Olgu Tobreluts  svojedobno nazvao umjetnički kritičar Bruce Sterling.

U sklopu festivalskog retrospektivnog dijela programa bit će predstavljena i dva povijesno značajna hrvatska fotografa: Alojz Orel i Nenad Gattin (crkva sv. Tome) kao i crno-bijele fotografije 60-ih, nekih od najistaknutijih domaćih autora. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter