Photodays: Istarski fotografi najuspješniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podjelom nagrada dovršen je ovogodišnji 5. fotografski festival Rovinj Photodays. Na natjecaj, raspisan pocetkom godine, pristiglo je ukupno 8500 fotografija.

Zanimljivo, sva cetiri istarska fotografa, koji su od njih trideset bili nominirani za deset kategorija, osvojili su prva mjesta. Ocekivano, najveci odaziv autora bio je u kategoriji portret, gdje je trijumfirao Rovinjac Dalibor Talajic sa serijom portreta "Beskucnici u Torontu", nastalih za njegova boravka u ovom kanadskom gradu.

Medu osamdesetak prijavljenih umjetnickih koncepata najboljom je ocijenjena serija fotografija "From a distance" Hassana Abdelghanija iz Pule. Abdelghani je, snimajuci na grobljima davno pokojna lica, prepoznao kategoriju dvostrukosti, prispodobivost života kroz smrt.

U kategoriji publikacije pobijedila je Puljanka Sara Perovic s radom "aTree". Rijec je o besplatnom dvomjesecnom fanzinu koji sama proizvodi i printa s clanovima zadruge. Sarin fanzin promovira mlade i neafirmirane umjetnike, koji se bave analognom fotografijom.

Isabella Bubola iz Ližnjana pobijedila je serijom fotografija "Koncept" u kategoriji akt/tijelo. Studentica trece godine Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, odjel grafike, završila je opcu gimnaziju u Puli, a bavi se fotografijom i dizajnom.

U popularnoj temi arhitekture pobijedila je Mira Stanic iz Rijeke, u kategoriji pejzaž, u kojoj se natjecao i Rijecanin Mario Pucic, najbolji je Borko Vukosav iz Zagreba. U kategoriji moda pobijedio je zagrebacki dvojac Romano Decker i Dejan Kutic, vec poznat u svijetu mode i nagradivan na dosadašnjim Photodaysima. U kategoriji primijenjene fotografije najbolji je Vjekoslav Skledar iz Zagreba sa serijom kolumnista Jutarnjeg lista. U dokumentarnoj fotografiji pobijedio je još jedan Zagrepcanin, Mario Topic.

Pobjednici festivala dobili su skulpturu Kadar i po pet tisuca kuna. Radovi svih finalista bit ce uvršteni u stalni fundus zagrebackog Muzeja za umjetnost i obrt, a na festivalu su izloženi u rovinjskom Multimedijalnom centru.

Photodaysova Nagrada za životno djelo ove je godine otišla Mladenu Tudoru, koji je ostvario dugu karijeru novinskog reportera, u kojoj je bilježio raznorodne generacije življenja, nerazdvojno odredene prostorom i vremenom društvene zbilje, što se može vidjeti i na radovima izloženim u galeriji Sv. Toma.

Posebna priznanja za dugogodišnji rad i stvaralaštvo urucena je zadarskom fotografu Abdulahu Seferovicu i rovinjskom Virgiliju Giuricinu. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter