Photodays: Braća Brkan - fotografska avangarda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nastavku programa ovogodišnjeg fotografskog festivala Rovinj Photodays u Galeriji Adris je otvorena izložba "Braća Brkan: Ostvarenje neostvarivog - fotografije iz Zbirke MSU-a", na kojoj je izloženo tridesetak radova dvojice umjetnika zadarskog fotografskog kruga. Riječ je o najvećem događaju ovogodišnjih Photodaysa, važnom i za hrvatsku fotografiju.

Kustosica izložbe Leila Topić, iz zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, pojasnila je na otvaranju da radovi braće Brkan nisu zajednički izlagani od 1981. godine. Zbirka braće Brkan nadopunjena je filmovima i fotografijama koju je muzeju poklonio njihov nećak Ante. Nakon što je direktor festivala Denis Rendić dao inicijativu za objavljivanje retrospektive radova Ante i Zvonimira Brkana stare su fotografije morale restaurirati i obnoviti.

Avangarda hrvatske fotografije, braća Brkan, odista su jedinstveni. Stvarali su u vrijeme kada je u Hrvatskoj bilo malo galerija i nisu bile dostupne novije tehnologije. Bili su takvi fanatici da su uz sudjelovanje na gotovo 300 salona fotografija širom svijeta izdali dvije monografije, istakla je Leila Topić. Denis Redić je dodao da radovi pokazuju da su braća Brkan bili prava avangarda, i to ne samo hrvatske fotografije.

Na ovogodišnjem festivalu su održane brojne radionice i događanja na kojima su, uz domaća, gostovala poznata svjetska fotografska imena. Tako je Amerikanac Michael David Adams održao masterclass radionicu o modnoj fotografiji, dok je Danac s londonskom adresom Michael Diemar predavao o suvremenoj fotografiji i fotografskom tržištu.

U ronilačkom klubu priređena je radionica podvodne fotografije, koju su vodili naši ponajbolji fotografi morskih dubina Danijel Frka i Marino Brzac. U Multimedijalnom centru priređen je pregled portofolia. Predstavili su se Leila Topić, Milan Živković iz ReFotoa, Stefania Roessl i Massimo Sordi iz Savignana. Na terasi hotela Adriatic priređeno je druženja uz kavu sa dobitnikom ovogodišnje nagrade za životno djelo Josip Klarice i jednim od naših najboljih fotografa Ivanom Posavcem.

ReFoto je priredio izložbu o prvih sto brojeva ovog najpoznatijeg regionalnog časopisa o fotografiji, a Fotogard svoju godišnju izložbu. Projecirana je i izložba Prijatelji mora o velikanima hrvatske fotografije 50-ih godina, koja obilazi hrvatske gradove. Ovogodišnji Fotoizazov, tradicionalno natjecanje fotografa, održan je po novoj koncepciji. Ponajprije, nakon uvodne radionice održano je natjecanje u noćnoj fotografiji, u kojem su motivi pronalaženi na rovinjskoj rivi, trgovima i ulicama. Dnevni fotoizazov nije se, kao prethodnih godina, odvijao s utvrđenih lokacija, već su se fotografi natjecali tematski. Tako su sa šest fotografija mogli stvoriti priču o Rovinju. Organizatori su zadali i temu o najljepšoj i najoriginalnijoj razglednici Rovinja. Na natjecanju je sudjelovalo preko 200 fotografa, od kojih ih je pola pristiglo iz Zagreba. Njihovi će radovi od 17. do 23. lipnja biti objavljeni na web stranicama Fotogarda i ReFota, a 27. će se proglasiti pobjednici, koji će dobiti vrijedne fotoaparate.

Pet najznačajnijih izložbi Photodaysa moći će se razgledati do 24. lipnja. Uz onu s radovima braće Brkić u galeriji Adris postavljene su izložbe "Lice obasjano mjesečinom" Ivana Posavca u galeriji Batana, "Josip Klarica - fotografije 1976. - 2011." u crkvi sv. Tome, "Mario Giacomelli -talijanski neorealizam" i "Sin_tesis" u Zavičajnom muzeju. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter