Phodotays: Presjek suvremene hrvatske fotografije

Svi pobjednici festivala (A. POKRAJAC)
Svi pobjednici festivala (A. POKRAJAC)

Na svečanosti dodjele nagrada, koja se održala u hotelu Lone, proglašeni su pobjednici najvećeg regionalnog festivala fotografije Rovinj Photodays, posebnog godišnjeg natječaja, kojim se nagrađuje suvremeno fotografsko stvaralaštvo i autori čiji su radovi odabrani u devet službenih kategorija. Voditeljica programa Ingrid Divković podsjetila je da je na natječaj, raspisan početkom godine, pristiglo 7.500 fotografija, a za pobjednike su u tri kategorije nominirana po tri fotografa.

O najuspješnijima je odlučivao međunarodni žiri, u čijem su radu sudjelovali Michael Diemar (galerist sa sjedištem u Londonu, kustos, kolekcionar i predavač), Žarko Vijatović (fotograf i povjesničar umjetnosti) i Goran Trbuljak (konceptualni umjetnik, snimatelj i profesor na Akademiji dramske umjetnosti), a koje je predvodila predsjednica žirija, ravnateljica Tehničkog muzeja u Zagrebu, kustosica, dokumentaristica i povjesničarka umjetnosti Markita Franulić.

U kategoriji najboljih fotografskih publikacija iz prethodne godine pobjedu je odnio Nenad Šaljić, a u finalu je bio i Eikon Studio iz Pule. U modnoj fotografiji najboljom je proglašena Maja Jokić, kojoj je ovo prva pobjeda. U ovoj kategoriji među tri finalista se probila Suzana Holtgrave iz Pule.

Pobjedu u kategoriji s najvećim odazivom autora, pejzaž, odnio je Mario Pućić, Zagrepčan s riječkim korijenima. Jednako popularna kategorija bila je arhitektura, u kojoj je pobijedio Bojan Mrđenović. Pobjednica kategorije primijenjena fotografija je Barbara Šarić.

Mario Topić, prošlogodišnji pobjednik kategorije dokumentarna fotografija ove je godine odnio pobjedu u istoj kategoriji svojim dokumentarnim projektom "Život s kroničnom depresijom", bilježeći intimu i svakodnevicu obilježenu depresijom. U završnicu se probio i u umjetničkim krugovima već dobro poznati Rovinjac Dalibor Talajić.

U kategoriji akt/tijelo, pobjedu je odnijela Nives Milješić fotografskom pričom o sebi i svojoj majci. Među finalistima ove kategorije je i Puljanin Igor Popović. Nikola Šerventić pobjednik je kategorije portret, u kojoj se kao finalist istaknuo i Porečanin Kristian Macinić.

Prestižnu nagradu za najbolji umjetnički projekt osvojio je Davor Konjikušić. Nagrađeni rad autor opisuje: "Genogram kao serija obiteljskih fotografija, pejzaža, odnosno mjesta koja gledam pasivno sa strane i s vremenskom distancom od skoro 20 godina nije fotografska serija. Za mene je to proces, defragmentiranje prošlosti, procesuiranje i na kraju suočavanje kroz samu činjenicu da posve intimnu priču izlaganjem činim javnom. "

Svi radovi pobjednika i finalista ulaze u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt te su dio putujuće izložbe, koja će sljedeće predstavljanje imati upravo u toj kulturnoj instituciji u rujnu. U sklopu svečane dodjele nagrada, dodijeljena su i posebna priznanja za doprinos u fotografiji dvojici autora Zvonimiru Baričeviću iz Zagreba i Miljenku Smokvini iz Rijeke.

Nagrada za životno djelo uručena je Josipu Klarici. Zagrebački umjetnik, praški đak je majstor optičkih i kemijskih procesa, koji usklađuje sadržaj i način fotografskog, te pomoću jednostavne "crna kutije" dobiva impresivne snimke. Pozitive izrađuje kontaktnim kopiranjem na pomno odabranom papiru visoke kvalitete, vodeći računa o vizualnim i taktilnim vrijednostima svojih fotografija. Na slici jednake veličine kao i negativ uspijeva očuvati profinjeni chiaroscuro, savršenost i čistoću tonske izbalansiranosti.

Na završnoj svečanosti je sa nekoliko songova na književnom jeziku i labinskom čakavskom idiomu nastupila Elis Lovrić, kantautorica i glumica iz Rapca. Nakon diplome zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti specijalizirala je u Rimu, a najviše se bavi kazališnim i glazbenim radom u Hrvatskoj i inozemstvu.

Festival Rovinj Photodays, najveći skup fotografa regije, organizirali su riječki Astoria i udruga LivingStone. Gnaralni pokrovitelj je Maistra a supokrovitelj Turistička zajednica Rovinj. Organizatori su osigurali i veliki broj sponzora i pokrovitelja nagrada. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter