Philip Roth: Ne vraćam se pisanju, uživam u životu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki književnik Philip Roth, višestruki dobitnik Pulitzera koji je nakon pola stoljeća književne karijere nekoliko puta najavljivao povlačenje iz aktivnog pisanja, izjavio je da mu je život toliko ispunjen uživanjem i odmaranjem da mu ne pada na pamet vratiti se pisanju.

"Što sam napravio, napravio sam i to je to", kazao je Roth u intervjuu objavljenom prošli tjedan na mrežnim stranicama sveučilišta Stanford.

Nakon što je opetovano najavljivao da prestaje s pisanjem pa onda izjavljivao kako ipak ne bi imao ništa protiv napisati dugačku knjigu koja će ga okupirati do kraja života, jedan od najnagrađivanijih američkih književnika u razgovoru s Cynthiom Haven sa Stanforda odlučno je pokazao da ovaj put misli ozbiljno.

"Nisam napisao ni riječ od 2009., niti imam ikakve želje za time. U životu ima još toliko toga čime se čovjek može baviti, potpuno drugačiji put, koji sam ja s čuđenjem otkrio u ovim poznim godinama", kazao je 80-godišnji pisac.

Još 2008. u razgovoru za list The Times tvrdio je da je potpuno posvećen pisanju, u kojemu provodi sedam dana u tjednu. Potom je pak 2012. najavio svoje umirovljenje, izjavivši da je njegov roman "Nemeza" iz 2010. ujedno i njegova posljednja knjiga.

Danas ga pak daleko više zanimaju plivanje, bejzbol i šetnje u prirodi, a budućnost književnosti i dalje mu se čini vrlo sumornom, predviđa pad čitanosti književnih djela na razinu interesa koji u modernom čitatelju pobuđuje čitanje grčke poezije.

Sin američkih Židova iz Newarka u New Jerseyu, Roth je svoj literarni debi imao 1959. sa zbirkom priča "Zbogom, Kolumbo", no međunarodnu mu je slavu donio njegov roman "Portnoyeva boljka" iz 1969. Jedan od najvećih živućih američkih romanopisaca, Roth piše izrazito autobiografski, brišući granice između stvarnosti i fikcije. Njegovi su romani provokativna istraživanja židovskog i američkog identiteta.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima dvaput jedne od najvažnijih američkih književnih nagrada National Book Award, nagrade Udruženja američkih kritičara National Book Critics Circle award, a dobitnik je i tri nagrade zaklade PEN/Faulkner. Godine 1997. dobio je Pulitzera za "Američku pastoralu", 2011. nagradu Man Booker, "The Human Stain" je u Velikoj Britaniji nagrađen s WH Smith Literary Award za najbolju knjigu godine, a 2012. mu je u Španjolskoj dodijeljena nagrada zaklade Principe de Asturias za golem doprinos književnosti.

"Gledam filmove, slušam glazbu, dobro jedem i viđam se s prijateljima. Ne ostaje mi vremena da se bavim starenjem, pisanjem, seksom i smrću. Na kraju dana previše sam umoran", poručio je pisac. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter