Philip Roth: Gotovo je s pisanjem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Književnik Philip Roth, jedan od najnagrađivanijih američkih autora druge polovice 20. stoljeća i trenutno najjača američka književna uzdanica za Nobelovu nagradu, odlučio je da se više neće baviti pisanjem, prenosi britanski Guardian.

Svoje je umirovljenje Roth najavio u nezapaženom intervjuu za jedan francuski list, u kojemu je izjavio da je roman "Nemeza", objavljen 2010., njegova posljednja knjiga.

- Da vam iskreno kažem, gotov sam, kazao je Roth u listopadu u intervjuu za list Les Inrocks. Napomenuo je da već tri godine nije ništa napisao jer je, napunivši 79 godina, shvatio da nema više previše vremena pa je odlučio usmjeriti svoju energiju na ponovno čitanje najdražih knjiga, kao i vlastitih romana.

- Zaključio sam da sam bio prilično uspješan. Na koncu svojega života boksač Joe Louis izjavio je da je na najbolji mogući način iskoristio ono čime je raspolagao. Upravo to isto bih mogao reći o svojoj ostavštini - napravio sam najbolje što sam mogao s onim što sam imao, kazao je Roth.

Sin američkih Židova iz Newarka u New Jerseyju, Roth je svoj literarni debi imao 1959. sa zbirkom priča "Zbogom, Kolumbo", no međunarodnu mu je slavu donio njegov roman "Portnoyeva boljka" iz 1969. Jedan od najvećih živućih američkih romanopisaca, Roth piše izrazito autobiografski, brišući granice između stvarnosti i fikcije.

Njegovi su romani provokativna istraživanja židovskog i američkog identiteta. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima dvaput jedne od najvažnijih američkih književnih nagrada National Book Award, nagrade Udruženja američkih kritičara National Book Critics Circle award, a dobitnik je i tri nagrade zaklade PEN/Faulkner. Godine 1997. dobio je Pulitzera za "Američku pastoralu", 2011. nagradu Man Booker, "The Human Stain" je u Velikoj Britaniji nagrađen s WH Smith Literary Award za najbolju knjigu godine, a 2012. mu je u Španjolskoj dodijeljena nagrada zaklade Principe de Asturias za golem doprinos američkoj književnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter