PGŽ i Istarska županija za La voce po 300 tisuća kuna


Istarski župan Valter Flego i njegov kolega iz Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina su na sastanku u Puli dogovorili da će ove dvije županije financijski pomoći nakladniku Edit, i to svaki s 300 tisuća kuna. Objavili su to odmah nakon sastanka na konferenciji za novinare.

- Dogovorili smo zajedničku podršku Editu, ne samo političku, nego i financijsku da premoste ovu situaciju u koju su došli, a to je izdavanje La voce del popola i udžbenika na talijanskom jeziku za srednje i osnovne talijanske škole. Sramotno je ponašanje hrvatske Vlade da u ovom trenutku Editu nije plaćeno dugovanje od 600 tisuća kuna. Stečeno pravo Edita je takvo da se ne može jednostranim odlukama pojedinih ministarstava tako nešto učiniti i vjerujem da će reći da je to bila greška. Manjine se ne mogu koristiti samo u političke svrhe kad se treba kititi nacionalnim manjinama, nego im takva prava treba i zajamčiti - kazao je župan Komadina.

Novac će se za Edit osigurati kroz rebalanse proračuna, a Komadina je istaknuo da je kasnije na Editu da taj novac kada im ga država isplati, vrati. Da se radi o neprimjerenom potezu ministra kulture Hasanbegovića smatra i Flego koji je također obećao pomoći Editu.

Druga tema o kojoj su oba župana razgovarala je izrada zajedničkog master plana razvoja prometa koji bi se radio zbog povlačenja novaca iz Europske unije za dovršetak gradnje Istarskog ipsilona i druge cijevi kroz Učku. Također, obje su županije vezane za energetiku, odnosno termoelektranu Plomin.

- Plomin na plin nezamisliv je bez LNG-a na Krku. Zato je važna prostorno-planska dokumentacija i naša podrška ili protivljenje. Naša je uloga da zaštitimo zdravlje naših građana - kazao je Flego i istaknuo kako je nadležno ministarstvo dalo zeleno svjetlo njihovom prostornom planu gdje je sad definirano da elektrana može biti na plin ili druge obnovljive izvore energije. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter