Pfizerovi lijekovi djelotvorni, pacijenti sigurni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lijekovi zbog kojih americka farmaceutska tvrtka Pfizer placa odštetu od 2,3 milijarde dolara, nakon što je utvrdeno da su podaci u klinickim studijama bili krivotvoreni, nalaze se vec godinama i na hrvatskom tržištu. Rijec je o antipsihotiku Geodonu, koji je u Hrvatskoj odobren pod nazivom Zeldox, antibiotiku Zyvox (Zyvoxid) i lijeku protiv neuropatske boli Lyrica.

Premda je vijest o kazni za farmaceute otvorila prostor za sumnju u djelotvornost i sigurnost spomenutih lijekova, u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode isticu da su svi ti lijekovi kvalitetni, djelotvorni i sigurni za primjenu. Pfizer je, naime, zgriješio u promoviranju svojih lijekova na americkom tržištu, pretjeravši s tvrdnjama o ucinkovitosti lijekova, zaboravljajuci pritom upozoriti na moguce nuspojave, a ne zato što bi na tržište stavio lijekove koji su nedjelotvorni ili opasni.

- Prilikom postupka davanja odobrenja za navedene lijekove Agencija je ocijenila opsežnu dokumentaciju kojom je podnositelj zahtjeva dokazao kakvocu, djelotvornost i sigurnost primjene navedenih lijekova. U ovom se slucaju radi o nepravilnom oglašavanju lijeka u SAD-u, a ne o sumnji na njihovu kakvocu, djelotvornost i sigurnost primjene unutar odobrene indikacije, objašnjava Anita Filipovic Sucic, glasnogovornica Agencije te dodaje da nema nikakvog razloga za zabrinutost pacijenata.

To potvrduje i klinicki farmakolog Igor Francetic, koji navodi da je Pfizerov antibiotik Zyvoxid neupitno djelotvoran i dragocjen u lijecenju infekcije MRSA-om.

- Ovo je jedini antibiotik koji se, za razliku od svih drugih koji su nam dostupni za lijecenje MRSA infekcije, uzima oralno, što olakšava lijecenje, veli Francetic. Taj je lijek u Hrvatskoj registriran od 2007. godine, a primjenjuje se svugdje u svijetu.

Lijek Lyrica kod nas se primjenjuje kao antiepileptik, ali i lijek za poremecaj anksioznosti i lijecenje neuropatske boli. Dok je djelotvornost lijeka u lijecenju epilepsije evidentna, za ostale tegobe, veli Francetic, nema objektivnih parametara kojima se ona može mjeriti. Djelotvornost lijeka mjeri se subjektivnim podacima koje lijecnik dobije od pacijenta, i nije jednostavno donijeti zakljucke. Upravo zato, veli naš sugovornik, status se takvih lijekova mijenja ovisno o novim saznanjima.


Podijeli: Facebook Twiter