Pfizer priznao da je podmićivao i hrvatske liječnike

(Reuters)
(Reuters)

Hrvatsko Državno odvjetništvo preuzelo je slučaj "Pfizer" nakon što je ovaj američki farmaceutski div, da bi izbjegao suđenje, pristao na nagodbu i plaćanje 60 milijuna dolara kazne zbog plaćanja mita liječnicima u nekoliko zemalja među kojima je i Hrvatska. Što znači da Pfizer priznaje da je podmićivao i hrvatske liječnike, odnosno da su, što tužnije zvuči, neki hrvatski liječnici uzimali mito od farmaceutske kuće. No, tko su oni?

- Državno odvjetništvo RH kontaktirati će američko pravosuđe te će u skladu s nalazima poduzeti odgovarajuće radnje u skladu sa zakonima RH. U konkretnom slučaju radi se o događajima od 1997. do 2001., na što se odnosi izvješće o nagodbi tvrtke Pfizer s američkim pravosuđem, potvrđeno nam je jučer u Ministarstvu zdravlja.

Konkretno, Pfizer se nagodio za plaćanje spomenute kazne u visini od 60 milijuna dolara zbog optužbi za podmićivanje hrvatskih liječnika koji su bili visokopozicionirani u državnim tijelima za registraciju lijekova i za stavljanje lijekova na listu Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje.

Podsjetimo, ovaj je Pfizerov skandal u Hrvatskoj buknuo još 2004. i od tada traje istraga. Još tada je Bloomberg izvijestio o podmićivanju visokopozicioniranih liječnika u Hrvatskoj, glavni direktor hrvatskoga zastupstva Pfizera tada je dobio izvanredni otkaz, a u javnost su procurila neka imena za koje se tvrdilo da su plaćani mjesečnim iznosima u Austriji. U optužnici američkoga suda stoji da je najmanje od 1997. do kraja 2004. Pfizer Hrvatska, odnosno Pharmacia Hrvatska, koju je kupio Pfizer, plaćao liječnike koji su radili za institucije hrvatske Vlade.

Novac je, kažu, bio namijenjen za to da se utječe na propisivanje Pfizerovih i Pharmacijinih lijekova te da se osigura da regulatorna tijela daju odobrenje za stavljanje na listu njihovih lijekova. U tužbi se navodi da je od veljače 1997. do svibnja 2003. Pharmacia Hrvatska mjesečno plaćala 1.200 dolara na bankovni račun liječnika u Austriji koji je kao član nekoliko hrvatskih državnih odbora nadgledao registraciju farmaceutskih proizvoda.

U optužnici stoji da je Pharmacia također imala u Hrvatskoj tzv. bonus program prema kojem je liječnicima koji su bili visokopozicionirani u hrvatskim bolnicama plaćala postotak od Pharmacijinih lijekova koji su se koristili na odjelima tih liječnika. Dio je navodno plaćan u novcu, dio putovanjima ili donacijama nekih proizvoda.

Iz Ministarstva zdravlja su priopćili da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje svaku farmaceutsku tvrtku obvezao Ugovorom o etičkom oglašavanju lijekova, koji je uvjet da nositelj odobrenja može aplicirati sa svojim lijekom na listi lijekova HZZO-a.

- Svaka farmaceutska tvrtka mora kvartalno informirati o troškovima učinjenim za oglašavanje lijekova te im nije dopušteno izravno oglašavati lijekove osiguranim osobama i izravno im dijeliti lijekove, odnosno ne mogu oglašavati lijekove koji su predmet kliničkih istraživanja u tijeku. Nije im dopušteno za propisivanje lijeka nagrađivati u novcu i bilo kojim drugim oblicima nagrađivanja. Zaposlenici HZZO-a moraju biti obaviješteni o stručnim skupovima kako bi na njima mogli biti prisutni.

Ograničen je broj promotivnih posjeta liječnika te troškovi vezani za promociju lijekova, kao i isplate ustanovama i zaposlenicima, moraju biti transparentni. Stručni skupovi moraju imati primarno stručni karakter i dozvoljeno je svega 20 posto vremena za društvene aktivnosti. Napominjemo da su hrvatski liječnici vrlo odgovorni i savjesni u liječenju svojih pacijenata i nije dobro da se većina stigmatizira zbog nezakonitih radnji malog broja privilegiranih liječnika, poručeno je jučer iz Ministarstva zdravlja.

U HZZO-u iznose podatke po kojima je 78 tvrtki, koje su u prošloj godini s HZZO-om imale potpisan ugovor, prikazalo promotivne troškove u iznosu od 175 milijuna kuna te kažu da vjeruju da su svi koji su za promotivne namjene farmaceutskih kompanija primili novac, ispunili sve svoje financijske obveze, te uredno uplatili porez na taj iznos u državni proračun. (T. Ponoš, B. Savić/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter